Valitse sivu

Ensin mä ajattelin, että en mä tästä nyt sen enempää liihottele, kun tää on jotenkin niin itsestäänselvää, mutta sitten mulle tuli kauhea huoli, että jos joku teistä on missannut tämän ja se on sitten mun vika!

Unten ja hulluuden valtakunta, dokumenttielokuva Studio Ghiblistä ja mestari Hayao Miyazakista on katsottavissa Areenassa vielä (enää!) noin viikon verran. Vangitseva. Lumoava. Harras. Ainoa miinus siitä, että elokuva ei kestä kahdeksaa tai kymmentä tuntia, vain vaivaiset 113 minuuttia.

Meillä kävi hyvä säkä, katsoimme juuri vähän ennen dokumentin esitystä Studio Ghiblin viimeiseksi jääneen animaatioelokuvan Tuuli nousee, jonka tekeminen tässä dokkarissa etenee kuin kurkistusikkunassa silmiemme alla. Työ on tinkimätöntä, on vain yksi, hän, joka näkee kaiken päässään ja tuskailee jokaista piirrettyä kädenheilautusta myöten miten näkynsä työntekijöilleen kertoisi. Muuta elämää ei oikein olekaan, paitsi teetä, savukkeen tuhkaa. Salaperäiset kissat kaartavat kulman takaa, sekuntikello mittaa aikaa ja aurinko laskee jäähyväisten merkiksi.

Mutta on se myös elokuva pitkästä ystävyydestä. Ja onnellisista lopuista.

Lue lisää: Piilomaja-blogin Katin matkakertomusblogi, Matka Japaniin. Sillä sinun tekee mielesi matkustaa myös, dokumentin jälkeen.