Valitse sivu

Kävimme katsomassa Woody Allenin uusimman elokuvan Blue Jasmine. Cate Blanchett on loistava. Loistava! Ei hysteerinen nainen kilju, hän kakoo ja läähättää. Tämä roolisuoritus jää elämään.

Elokuvan tarina junnaa hiukan paikoillaan, toistaa, pyörii, ei oikein päädy minnekään. Mutta se ei estä elokuvaa olemasta hyvä, tässä tapauksessa erinomainen. Paljon erinomaisuudesta lepää Caten harteilla, mutta on siinä muutakin mehukasta.

Kuten taas interiöörit, miljööt. Kuvan haluaisi pysäyttää, esimerkiksi Jasminen ja Hal’in vihreään olohuoneeseen, jossa on upea lasiovinen kirjahylly ja punaiset lamput… Mistä tulikin mieleeni jakaa kanssanne tieto, että yksi lempielokuviani Allenin tuotannosta on Hannah ja sisaret. Eikä pelkästään sen sisältämien seinien värien takia.

Jasmine nielee Stoli Martineita, ”with a twist of lemon” toisensa perään. Yhdessä kohtauksessa hän puuskahtaa: ”Who do I have to sleep with to get a Stoli Martini”. Tilanne pysähtyy hetkeksi, nyt viitataan johonkin (elokuvaan, kirjaan…), mutta mihin? Tietämykseni ei riitä. Koittaessani etsiä lauseen alkuperää törmäsin Jay Westonin* Blanche DuBois-vertaukseen. Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunustako siis? Muutenkin käsikirjoitus on nokkela, paljon yhdenkin katselukerran perusteella valmiita elokuvaklassikkolausahduksia. Jasmine-parka rakastaa kertoa uudelleen ja uudelleen tarinaa hänen ja hänen miehensä ensikohtaamisesta, jota siivittää kappale Blue Moon…

Elokuvan herkullisesta musiikkiannista nostaisin silti esiin tämän, Lizzien Miles’in A Good Man is Hard to Find!

Woody Allen kuvaa kuulemma elokuvaa nyt Etelä-Ranskassa, jäämme innolla odottamaan.

*Jay Weston for Huffington Post: ”Woody Allen’s Blue Jasmine is Powerful, Disturbing”. Lue koko erinomainen artikkeli ja arvio elokuvasta täällä.