Valitse sivu

Hesarin uusin Teema on omistettu Tove Janssonille. Todella hieno liite, suosittelen hankkimaan, jos se ei sinulle jo tullutkin. Saan iloa jo tietenkin pelkästä Tove ateljeen kuvista ja kuvailuista, sehän on tämmöisen ateljee- ja taidetarvikenarkkarin taivas.

Mutta sitten, ennen kaikkea, Teemassa on kirjailija Eeva-Kaarina Arosen artikkeli ”Muumimaailman selitys”, joka sai minut mietteliääksi, ja helpottuneeksi, ja hiukan iloiseksikin.

Aronen kirjoittaa:
”Vapauden ja riippuvuuden hankauskohta synnyttää myös ahdistuksen. Ahdistus on keskeinen osa Muumilaakson elämää – sitä voisi sanoa melkein laakson asukkaan perustunteeksi. Sitä koki Vilijonkka, joka pelkäsi pyörremyrskyä. Sitä koki koira Surku, joka halusi ulvomaan susien joukkoon, ja sen tunsi ytimiään myöten postimerkkikokoelmaansa alati kartuttava Hemuli, joka tahtoi olla jotain, mitä hän ei missään nimessä ollut: purjehtija, joka ohjaa avaralla merellä venettään.”

Ja:

”Jansson kuvaa yhä uudelleen samaa kivun ja vapautumisen hetkeä, joka sarastaa, kun rakkaasta orjuudesta pitää luopua.”

Ja:

”Maailmassa on ehkä mahdollista elää ilman, että yrittää ottaa sen valtaansa.”

Artikkelissa on monta muutakin kohtaa, jotka alleviivasin; en olekaan tulossa hulluksi, olen vain MUUMILAAKSON ASUKAS! 🙂