Näistä patonginpaloista on jos jonkunlaista versiota blogin arkistoissa. Siitä huolimatta päätin pistää reseptintapaisen vielä kerran jakoon, sillä matkan varrella on kokeilujen kautta löytynyt se helpoin, nopein ja mutkattomin tapa tehdä. Ja uusinnan tämä ansaitsee myös ihan suosiosyistä, nämä täytetyt patongit ovat yksi lasten ehdottomista lemppareista. Tee kerralla iso satsi, hiihtolomalaisten on helppo täytellä leipiä omaan tahtiinsa parikin päivää.
Rapeakuorista patonkia
leikattuna kämmenen pituisiksi paloiksi ja halkaistuina
Jauhelihatäyte
Luomujauhelihaa
2 sipulia / 4oo gr lihaa
Muutama valkosipulinkynsi
Tuoretta chiliä tai kuivattuja chilihiutaleita
Tuoretta inkivääriä tai inkivääriraastetta lasipurkissa
Kalakastiketta (tai 1/2 kalakastiketta ja 1/2 osterikastiketta)
Limenmehua
Ruskista jauheliha ja silputut sipulit. Mausta seos tuoreella chilillä (minä käytän siemenineen), inkiväärihakkeluksella, kala- ja osterikastikkeilla sekä limemehulla. Anna hetki hautua ja maustua. Ja maistele! Jos käytät pelkkää kalakastiketta, lisää hiukan sokeria. Osterikastikkeessa sokeria on jo valmiiksi. Makua voi pyörylöidä myös seesamiöljyllä, mutta ruskistamiseen tai paistamiseen se ei ole sopivin.
Jauhelihan voi korvata Härkiksellä, silloin kuullota ensin sipulit, lisää sitten härkis ja mausteet ja anna hetki hautua. Härkistä ei tarvitse paistaa.
Lisukkeet
Kaalisalaatti (kiinankaalia tai muuta sopivaa kaalilajiketta, chilirinkuloita, limenmehua, riisiviinietikkaa, seesamiöljyä ja reilusti korianteria! Anna maustua kylmässä.)
Ohuita kurkku- ja porkkanatikkuja
Majoneesia
Sweet Chili-kastiketta ja Shrirachaa, kukin makunsa mukaan
Lime-lohkoja
Täytä leivät pullolleen ja nauti kylmän Cokisen kera!
Pyöräytin Thaimaan-matkamme jälkeen vietnamilaisia kesärullia noilla samoilla ihanilla mausteilla; nyt meinaankin kokeilla leipien kera samaa settiä. Hyvältä vaikuttaa! Kiitos idiksestä.
Mekin pyörittelimme rullia pari viikkoa sitten, aina yhtä hyviä, aina yhtä työläitä! Tämä on aika helppo reitti noihin makumaailmoihin.