Valitse sivu

Hanko, Suomen Etelä, on tainnut olla maamme lumisin paikka näinä päivinä. Laventelitkin kirjaston sisäpihalla kurottivat hädissään kaulojaan paksun, kylmän vaipan alta. Sisällä tunnelma oli sen sijaan aivan kuin kotona Etelä-Ranskassa. Siitä piti huolen Mielettömän Hyvä Bouillabaisse

Kuullota padan pohjalla hyvässä öljyssä sipulia, valkosipulia, fenkolilohkoja, varsiselleriä ja porkkanaa.
Kumoa päälle litra kiehuvaa, vahvaa kalalientä. Lisää valkoviiniä, tai loraus pastista ja skumppapullon pohjat kuten minä. Anna kiehua. Lisää joko kokonaisia tölkkitomaatteja tai hyvää tomaattimurskaa. Mausta provencelaisella yrttisekoituksella, laakerinlehdillä, kurkumalla (tai hyvänen aika sahramilla!), ja jos sinulla on niin ihana ystävätär kuin minulla, niin djiboutilaisella chilipippurimausteseoksella. (Myös tuore tai kuivattu chili, tai cayennepippuri käyvät. Minä laitoin lisäksi yllätyselementtinä – aina pitää olla JOKU yllätyselementti! – jeeraa hitusen.)
Tarkista suola, rouhi mustapippuria. Keittele, hauduttele, hyräile, hämmentele, maistele puukauhan kärjestä.

Kun liemi on muhevaa, lisää kalapaloja, sitten hetken kuluttua myös (pakastettuja) katkarapuja ja sinisimpukoita. Kuumenna hyvin, kypsennä kalat, mutta älä ylikeitä enää.

Tee itse aioli tai sekoita hyvään, valmiiseen täysmajoneesiin valkosipulia ja sitruunamehua.

Ammenna keittoa syviin kulhoihin, lusikoi aiolia päälle, kastele maalaisleipää liemeen.

Kirja: Kokki ja viinikauppias Ranskassa, Sami Hiltunen ja Jukka Nyström, Tammi