Valitse sivu

En tammikuussa vielä tiennyt kuinka nopeasti palaisin Ranskaan, kun kirjoitin Francoise Gilot’n kirjasta ja haaveilin Vallaurisissa käynnistä Picasson jalanjäljissä. Nyt kolmisen kuukautta myöhemmin me sinne sitten ajoimme.

Vallauris oli jotenkin… erikoinen kokemus. Kaupunki ei ollut kovin helposti lähestyttävä, ensimmäistä kertaa en tuntenut oloani erityisen tervetulleeksi. Kaduilla oli pysähtynyt tunnelma, miehet nojailivat tupakka huulessa seinään ja katsoivat kivenkovaan peräämme mitään puhumatta. Talot olivat kuin pommituksen jäljiltä. Mitä tuossa kylässä on tapahtunut? Ehkä siellä on sesonkiaikaan eloisampi tunnelma, ehkä me vain kuljimme vääriä katuja. En tiedä, ei tee mieli palata.

Musée Picasso, yksi monista siis, sijaitsee Vallaurisin linnassa, joka taas on ollut viime reissusta tutun Lérinsin luostarin hallussa joskus renesanssiaikaan. Linnan kappelissa on se kuuluisin nähtävyys, Picasson suoraan holvikattoon ja seinille maalaama ”La guerre et la paix” eli Sota ja rauha. Museossa on muutakin kuin Picassoa, ja Picassolta nimenomaan keramiikkaa, josta koko Vallaurisin kaupunki on tullut tunnetuksi. Mykillä kaduilla oli nytkin keramiikkapuoteja perä perää. Vallaurin 50-luvun tietämillä löytänyt Picasso tutustui keramiikapajalla myös viimeiseen vaimoonsa Jacqueliniin. Kylän vanhalla keskusaukiolla on Picasson lahjoittama patsas, lammasta kantava (Picasson oloinen) mies, jonka tarina on myöskin kerrottu Gilot’n kirjassa.

Olen aivan innosta soikeana Piacsson keramiikan suhteen, en tiedä miksi ne vetoavat minuun niin voimakkaasti, kaikki kannut ja vadit. Harmittaa, että Madouran savipajan (jossa kaikki keramiikka syntyi) kohtalo jäi meille vähän epäselväksi. Ymmärtääkseni se on on suljettu, kunta on osatnut talon ja tontin, sen tulevaisuus on mietinnässä. Näimme kyllä rakennuksen, mutta sekin oli kuin allapäin kadunkulmassaan.

Vappulahjaksi teille tässä helmi: vanha lyhytdokumentti vuodelta 1954 Picasson työskentelystä Vallaurisissa, esityskielenä espanja.