Valitse sivu

Hilluin viime viikonlopun Turussa ystävieni kanssa, meillä oli siellä ”hohtoryhmän kokous”. Aivan taivaallisen hauskaa oli meillä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kävimme sunnuntaina ennen junani lähtöä WAMissa katsomassa Hannu Väisäsen Anna Ahmatovan Neljä huonetta -näyttelyn. Näyttely oli komea ja aiheutti kylmiä väreitä reisiä myöten, mutta kaikista eniten jäi kutkuttamaan Hannu Väisäsen näyttelyvieraille – ja muillekin – kirjoittama kirje.

Hyvä ystävä ja hyvä muistin ystävä!

Teen näyttelyn yhteyteen eräänlaisen muistamisen ja muistin installaation. Ja tarvitsen apuasi sen toteuttamiseen. Jos haluat auttaa minua, toimi seuraavasti: Opettele joku teksti ulkoa. Teksti voi olla mikä tahansa; runo, resepti, värssy, sananlasku, loru. Saattaa olla että sinulla on valmiina muistissasi joku ulkoa oppimasi teksti.  Tekstin ei tarvitse olla pitkä. Tärkeintä on, että valitset tekstin itse. Kun olet varma että osaat tekstisi ulkoa, kirjoita tai printtaa se A4- kokoiselle arkille. Polta sitten arkki jossakin turvallisessa paikassa. Katso, että paperiarkki on kokonaan palanut ja tuhkaantunut. Kun tuhka on kylmennyt, hienonna tuhka mahdollisimman tasaiseksi. Kerää tuhka pieneen suljettavaan pussiin. Tuo tuhkapussi WAMiin, jossa museovalvojat siirtävät tuhkat vanhoihin ranskalaisiin säilytysastioihin.

Muistomerkki-installaatiossa ei ole kyse kuolemasta tai vainajasta, vaan se ylistää muistia ja samalla tekee kunniaa Anna Ahmatovalle, jolle omien teosten ulkoa oppiminen oli ainut tapa tallentaa ne tulevaisuuteen. Muistamisen tuhkaa kerätään koko näyttelyn ajan.

Kiitos etukäteen arvokkaasta avustasi,
Hannu Väisänen

Haluaisin todella toteuttaa tuon tempun. Anna Ahmatova ja hänen ystävänsä opettelivat varsinkin Requiem-runosarjan runoja paperilapputolkulla ulkoa, polttivat mieleen painetut sanat tuhkakupissa ja purkivat runot paperille kuin lankarullasta eläviksi taas, jopa vuosikymmeniä myöhemmin. Tänä keväänä tulee kuluneeksi vuosi muistisairaan anoppini kuolemasta, tekisin oman osuuteni installaatioon häntä ajatellen. Voikohan tuhkan lähettää WAMiin?

Näyttelyn nähdäksesi pidä kiirettä, se on esillä vain 20.5. asti.

Päivän kirja (joka on kyllä mainittu täällä ennenkin):
Anne Hämäläinen , Sanni Seppo, Pirjo Aaltonen: Anna Ahmatova Fontankan talossa, Into.

Etsin myös kuvia Hannu Väisäsen talosta Ranskan Dordognessa ja löysin tämän vanhan, viehättävän klipin.