comments 15

Uutisia, uutisia!

Vaikka se ei täällä blogipoloisessa olekaan juuri näkynyt, on tässä alkusyksyssä ollut ihmeellistä imua. Hauskaa lepatusta ja uudenlaista energiaa. Olen omaksikin ällistyksekseni huomannut haluavani tulla taas kuulluksi ja nähdyksi, pitkän vapaaehtoisen vetäytymiskauden  jälkeen.

Kävin katsomassa elokuvan Missä olet Bernadette? (Tammisaaren suloisessa Bio Forumissa muuten, joka on Suomen vanhin elokuvateatteri!)  ja pidin siitä ennakkokäsityksistäni huolimatta kovasti. Myönnän samaistuneeni omalaatuiseen Bernadetteen. En ole kylläkään tietääkseni esimerkiksi sekaantunut venäläiseen mafiaan, mutta koen ehdottomasti tukahduttaneeni nerouttani tarpeeksi kauan.

Elokuva ei ole saanut mitään hurmioitunutta vastaanottoa elokuvakriitikoiden taholta, mutta minuun harvinaisen äkkiväärä ja paikoin pikimusta huumori puri. Elokuvassa on heikot hetkensä (kukaan meistä ei ole täydellinen, ei edes ohjaaja Richard Linklater), mutta sekä nauroin että itkin, mitä pidän suurena saavutuksena, kyyninen kun olen.

Monet arvostelijat tuntuvat kokevan Bernadetten liian hourupäisenä hahmona. Minä taas tuuletin kun kerrankin naispääosa on noin ihanan kompleksinen, kuten jotkut elävätkin ihmiset, mitään nimiä tässä nyt mainitsematta. Ja juoni, se on sekopäinen sekin, mutta kyseessähän on aikuisten satu, ei sitä tarvitse niin vakavasti ottaa.  Jossain vaiheessa pelotti, että Bernadetten ei anneta olla oma epäsosiaalinen itsensä, vaan uhkaa seurata vastenmielinen muuntautuminen tavalliseksi ihmiseksi, mutta onneksi näin ei käynyt.

Bernadettesta ei tarvitse tulla muiden kaltaista, vaan hän voi ihan pokkana, hiukan ehkä vapautuneena, mutta neuroottisuutensa säilyttäneenä lähteä Antarktikselle toteuttamaan itseään.

(Cate Blanchett on elokuvassa upea. Miksi, oi miksi minun pyörteilläni ei saa otsatukkaa aikaiseksi? Miksi aurinkolasit pitää ottaa sisällä pois?)

Palataan takaisin aloitukseen. Kuulluksi tuleminen tarkoittaa minun kohdallani luonnollisesti lähinnä kirjoittamista. Minun tekee pitkästä aikaa mieli kirjoittaa! Näkyminen liittyy siihen, että pidän suorastaan ihmiskunnan kehityksen kannalta kohtalokkaan tärkeänä, että kaikissa medioissa näkyisi kaiken ikäisiä, intohimoisia naisia.

Kaiken tämän keskellä Stella osui sattumalta juuri oikeaan saumaan kysyessään minua rönsyilevien keskustelujemme jälkeen vieraskirjoittajaksi Notes on a life-blogiinsa, osaksi blogin 12-vuotisjuhlaa. Vastasin kyllä, vaikka kaikki vanha minussa huusi vastaamaan ei.

(Ei, koska en osaa enää ehkä kirjoittaa.

Ei, koska ketään ei takuulla kiinnosta mikään mitä kirjoitan, jos kirjoitan.

Ei, koska pelottaa kaikki, varsinkin valokuvat.

Ei, koska haluan olla kerta kaikkiaan piilossa.)

Olen nyt hirveän ylpeä siitä, minkälaiseen asemaan tämä pieni, usein hyvin niche-sisältöinen (obsessiivinen Lippe Suomalaisen muistelmien lukeminen ON melko nicheä), mutta sitäkin valistuneemman lukijakunnan blogi on sitten kuitenkin kaikesta huolimatta päässyt. Se on noteerattu. Stellan blogi on Suomen ehdotonta kärkeä, eikä vähiten laadullisesti.

Olen ylpeä myös siitä, että lähestyessäni ikää, jossa moni nainen kokee joutuvansa työelämässä vähän syrjään, menettävänsä äänensä tai muuttuvansa näkymättömäksi, saan astua isommille estradeille ja tulla kuulluksi ja nähdyksi juuri tällaisena kuin olen, ja minun mukanaoloni katsotaan vieläpä olevan vahvuus ja jonkunlainen lisäarvo.

Stella julkaisi juuri postauksen aiheeseen liittyen. Ensimmäinen vieraskirjoitukseni puolestaan livahtaa eetteriin ensi viikolla. (Lumoavaa, sana eetteri tulee kreikkalaisesta Aitherista, avaruuden henkilöitymästä!) Stella kirjoittaa minusta niin kauniisti, että ripsivärini sotkeutuu nyt mustaksi sumuksi ja kirvelee silmien sisänurkassa. Lue itse.

Tästä tulee hyvä syksy.

Löydät minun vieraskirjoituksiani siis jatkossa myös täältä:
Notes on a life
www.notesonalife.com
fb: Stella Harasek
ig: @stellaharasek

Ja edelleen, ihan kuten ennenkin, täältä:
www.annapalaaanna.fi
fb: Anna palaa Anna
ig: @annapalaaanna

Mitä luemme seuraavaksi: Maria Semple, Missä olet, Bernadette? (2013), Gummerrus

15 Comments

 1. Belgian Lempi says

  No mitä tähän voi muuta sanoa kuin että jippii!!!
  Ja kun nyt omaelämäkerroista tuli puhetta, niin minä innostuin Doris Lessingin omaelämäkerrasta ihan hurjasti. Olin yllättynyt, koska en ole ikinä jaksanut lukea yhtään Lessingin romaania loppuun. Vaikka yleensä sinnittelen kirjan kuin kirjan ja vaikka tiedän, että Doris on tärkeä kirjailija ja että pitäisi tykätä. Vaan ei. Mutta nää omaelämäkerrat. Kolahtaa.

  • Anna says

   Jippii kun oot linjoilla Lempi! Mulla sama, Lessingin omaelämäkerrat napanneet enemmän.

 2. Nikadora says

  Tulkoon äärettömän hyvä syksy ja ikuinen kuulaus kasvoihin ja mieliin!

  Tämän elokuvan haluan kyllä nähdä, jos siinä on ihanan epätäydellistä ja vinksahtanutta tunnelmaa!

  Ja oletko huomannut: Miksi Cate Blanchett on AINA tyylikkään huoleton?
  Arkenakin vahva ja erottuva tyylitaju?? Vähän ärsyttävää 😉

 3. Regina says

  Luin muutama vuosi sitten Missä olet Bernadette kirjan, joka oli erilaisuudessaan hyvä, vähän hullu, Leffaa en ole vielä nähnyt,
  Hyvä, että kirjoitat ja näyt. Tykkään.

  • Anna says

   Aaa, mun pitikin lisätä tieto kirjasta postaukseen, mutta unohdin. Teen sen nyt, kiitos kun muistutit. En ole vielä lukenut, mutta aion.

  • Anna says

   Ja sinusta, kiitos kun jätit viestin, ja anteeksi kun vastaaminen on kestänyt 🖤

 4. Hemuli says

  Ihana kuulla sinusta, Anna! Sun kautta tutustuin aikoinaan Stellan blogiin, ja olette edelleen ainoat, joita jaksan lukea. Oi onnellista, että olette molemmat puikoissa!

 5. Pike says

  Asian vierestä, googlasin polttavan naaman ja löysin blogiisi, kun kerroit rosaceastasi. Mulla alkaa nykyään heti kun talvi tekee tuloaan. Alkoi kun muutin Ranskasta takaisin Suomeen. Nytkin kirvelee ja naama tulessa, olin tänään kylmässä viimassa ulkoilmassa ja kävin pikasaunassa… aargh.

  • Pike says

   Vielä että olen viimeiset 5 v sanonut olevani allerginen talvelle. En tiennyt että on muitakin <3

  • Anna says

   Hei Pike! Mulla ei itse asiassa ole rosacea, käsittääkseni, vaikka punehtumista ilmeneekin. Joku muu lehahdus, jonka olen saanut ihanasti kuriin mm. Avenen Antirougeurs-tuotteilla, ootko kokeillut? Mutta hurjan kylmää en siedä siltikään, hrrrrrrrrrr.

 6. mikko says

  mun himassa ei tarvi ottaa mitään pois! ei varsinkaan kenkiä eikä aurinkolaseja. 🖤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.