Valitse sivu

Olen hyvin onnekas. Antakaas kun kerron. Olen nähnyt työelämää aika monelta kannalta. Olen tehnyt töitä koulunkäynnin ohella ihan nuoresta. Olen ajellut työsuhde-Audilla Helsingin Esplanadilla mutta olen myös ollut työtön. Olen ollut palkkatyössä, it-kuplassa, yt-neuvotteluissa, kotiäitinä ja nyt työllistän itse itseni. Olen myös yksityisyrittäjän vaimo. Yksityisen sektorin lisäksi olen nähnyt hyvin läheltä kunnallista työkultturia.

Olen hyvin onnekas. Ystäviä minulla on laidasta laitaan. Ihan sitä crème de la crèmeä eli köyhiä runoilijoita, tavallisia rakkaita keskiluokkaisia puurtajia ja lisäksi satumaista elämää eläviä menestyviä, viisaita ihmisiä. Paljon sydämiä tähän kaikille.

Meillä on usein tapana pitää joku pieni illanvietto ja kutsua kaikki kynnelle kykenevät. Semmoiset avoimet ovet -bileet. Nyt joudun ensimmäistä kertaa illan menun lisäksi miettimään ketkä voin laskea samaan aikaan saman katon alle. Vatsasta nimittäin vääntää ajatella mihin keskustelu voi ryöstäytyä. (Jostain syystä muuten kaikista rumimmin toisista ihmisistä puhuvat nyt ne, joilla on kaikista parhaiten asiat.)

Jokainen katsoo maailmaa tosi tiukasti omasta näkökulmastaan. Kenenkään muun osaan on hyvin vaikea asettua, vaikka muuta väittäisi. Koskee myös minua. Otetaan yksi ”ikkuna” minun osaltani, oma Facebook-yhteisöni. Siihen kuuluu tällä hetkellä 856 ihmistä. Keskustelu hallituksen leikkauksista poikii monenlaista kommenttia. Luen kaiken, avaan kaikki linkit, opiskelen sen mistä en tarpeeksi tiedä. Asetan oman tietämykseni, kokemukseni ja ymmärrykseni kontekstiin, toimin oman logiikkani ohjailemana ja muodostan mielipiteitä, joita kaikkia en varmaankaan osaisi perustella. Vältän asettumasta millekään puolelle, sillä näen epäkohtia molempien laitojen ajattelussa, toimintatavoissa ja keinoissa. Asiat ovat harvoin vain yhdellä tavoin oikeita. Totuus on totta sen mukaan kuka on kertoja ja mitkä ovat kertojan motiivit.

Yhden asian tiedän olen tietävinäni: matalapalkkaisen, raskasta vuorotyötä tekevän palvelualojen työntekijän selkännahkaa repimällä ei tätä maata nosteta.

Siksi Kirjatoukan sydän on tänään siellä toreilla teidän kanssanne, siskot.

Suosittelen: Dokumentti Inequality for all on katsottavissa esimerkiksi Netflixissä.