Valitse sivu

Jos vierailet nyt toukokuussa (nyt ON toukokuu!) Hangossa, älä vain kävele onnesi ohi: Kaupungintalon Galleriassa on valokuvaajamestari CG Hagströmin valokuvanäyttely ”In Memoriam”, joka nähtiin aikaisemmin Helsingissä Sinebrychoffin Taidemuseossa.

Kyllä ihmisen katsominen on minulle maisemaa mieluisampaa. Ihmiset ovat kiehtovia. Nämä kasvot ovat tuttuja, suomalaisia vaikuttajia, miehiä ja naisia, edesmenneitä, mutta kuvat esittelevät heistä uusia puolia, yksityisiäkin. Kirjallisuuden ystäville joukossa on herkkupaloja, kuten Helvi Hämäläinen lintuhäkin edessä, tai Henrik Tikkasen käsivarret… Ja hankolaisittain, ja kaikkien pinojen ystävänä, rakastuin kuvaan taiteilija Carl-Gustaf Liliuksesta kansainvälisten sanomalehtiensä ympäröimänä.

Tämä näyttely on esillä 22.5. saakka ja sen jälkeen kesäkuussa (11.-30.6.) avautuu kirjaston galleriassa yhteisnäyttely Per-Olov Janssonin kanssa. ”Leijua, uneksia, elää” on kiertänyt Eurooppaa, se kertoo rakastetusta Tove Janssonista.

”Idea näyttelyyn syntyi, kun aloin tutkia urani varrella kertyneitä kuva-arkistoja noin yhdeksän vuotta sitten. Tähän päivään mennessä olen käynyt läpi noin 2,5 miljoonaa otosta, samalla olen huomannut olevani henkilökuvaaja, vaikka muitakin aiheita on paljon tullut kuvattua. Ottamani henkilökuvat ovat arkistossa, mutta ne elävät omaa elämäänsä myös päässäni. Joskus aamuisin tartun puhelimeen ja soitan jollekulle vain kuullakseni: ”Yrittäkää toista numeroa.” Tämän näyttelyn kaikki 120 henkilöä ovat jo edesmenneitä, mutta erittäin eläviä niin minun päässäni kuin kansakunnan muistissa. Kuvattavani ovat olleet taiteilijoita, kirjailijoita, arkkitehtejä ja oopperalaulajia – olen kuvannut hyvin vähän poliitikkoja. Kaikki kuvaamani henkilöt ovat olleet suomalaisia vaikuttajia.”
CG Hagström