Valitse sivu

”Tatteja kaikki kädet täynnä!”, huusi poika hädissään kun ei enää tiennyt minne olisi valtavat pullapäät laittanut. Laukkasin korin kanssa perässä kun hän kiisi pitkin metsää. ”Mä olen nopea mutta tarkka.” Totta.

Niin meillä oli sitten tatteja, mittaamattomat määrät tatteja, jotka takapihalla siivottiin ja patoihin pantiin. (Ja vähän pakkaseenkin.)

Tässä yksi ruokalaji, johon tatti upposi. Tattilasagne. Käytin reseptin pohjana Hangon Makaronitehtaalla vaikuttavan suloisen Sirlyn ohjetta.

Lihakastikkeeseen laitoin mm. Långötorpin Puutarhan keltaisia porkkanoita ja muitakin juureksia alkuperäistä ohjetta enemmän. Muutama nahistunut yksilö virkoaa kummasti kun saa oliiviöljyä ja viiniä niskaansa. Samoin tomaatit, jokunen tuore mutta pehmennyt pallukka, ja Muttin kirsikkatomaatteja tölkistä lisäksi. Maustoin kastikkeen reippaasti kuivatuilla yrteillä, tuoreet säästin sienille.

Paistoin tatit voissa valkosipulin, rosmariinin ja lehtipersiljan kanssa, tiristin vähän sitruunaa. Suola ja mustapippuri myllystä mausteeksi. Laitoin osan sienistä lasagnen sisään, ja osan ripottelimme rapeina ja ihanan yrttisinä annosten päälle. (Vaikka se ripottelu on tuossa annoskuvassa unohtunutkin.) Siten saimme tattia enemmän esiin, pelkäsin muuten sen jäävän muiden muhevien makujen jalkoihin.

Ikkunalla kasvaa basilikapuu, siitä vielä pieniä, sieviä lehtiä tulikuuman ja juustokastikketta tiukkuvan lasagnen viereen. Täydellinen sunnuntaiateria!