Valitse sivu

Piiskatakseni itseäni eteenpäin jäätävästä kirjoituskammosta huolimatta, keksin aloittaa viikottaisten inspiraatiolistojen keräämisen. Aloittaminen on ehkä huono sana, toki olen viljellyt innostuksiani täällä aina ennenkin, mutta jos nyt jotenkin systemaattisemmin.

Koosteissa voisi olla ja onkin juttuja, joihin käyn kuumana juuri nyt, tai jotka jostain muusta syystä aiheuttavat positiivista sydämentykytystä. Olisi tietysti toivottavaa, että lukijakin löytäisi sarjasta vinkkejä oman elämänsä sulostuttamiseen.

Kuten kaikki ideani tällä hetkellä, myös tämä tuntuu typerältä ja totaalisen epäkiinnostavalta, mutta aion tehdä sen silti.

Aloitetaan.

Meksikossa eniten pyörryttävää ostohimoa aiheuttivat värikkäät astiat ja kaikenlaiset muut keraamiset hässäkät. Mitä isompi ruukku tai laakeampi vati, sitä kiihkeämmin sitä halusin. 12 hengen astiaston tai laattalaatikollisen raahaaminen Suomeen oli tietysti mahdottomuus. Ihan pienen pienet barro negro (mustaa savea) kipposet saimme tuotua Oaxacasta, siinä kaikki. Onneksi on Punavuoren Moko. Ostin lämmittelymielessä ensi alkuun pienen vihreäpilkullisen kulhon, mutta haaveilen tuosta maalinroiskeesta myös ruokalautasissa. Sellaisiakin sieltä nimittäin löytyisi. Vaan kuka ne tiskaisi käsin…

Kullanväriset korvakorut ovat Kappahlista, ne saavat joka toisen vastaantulijan, tarjoilijan tai muuten vaan lähelläni liikehtivän puhkeamaan spontaaneihin kehuihin. Itsekin bongasin ne hirveissä jet lag-tiloissa tyttärien ystävän korvista, Helsingin lentokentällä!

Muhkea, romuluinen päärynä on lajikkeeltaan Sweet Sensation. Aivan järkyttävän hyvä päärynä on se, todennäköisesti jotenkin manipuloitu. Maista vaikka Hangon Leipomo Lillanin uuden viikunaleivän ja huoneenlämpöisen gorgonzolan kanssa!

Pyöreä korilaukku on ensi kesänä must. Ostin yhden yksilön, suuremman, lähes rantakassin viime kesänä Nest Factoryn Hangon pop upista, tämä söpöläinen taas on Zaran.

Lou Doillonin kuvittamat mukit, Astier & Villette. Muusikko ja vähän kuvataiteilijakin Lou on Jane Birkinin tytär ja Charlotte Gainsbourgin sisar, hänellä on ihana tyyli ja hän lukee paljon. Siksi me palvomme häntä, muistakaa se.

Ambrosia-ruokalehden edellinen numero löytyi Mokon alekorista. Sen teemana oli Baja, Mexico. Ostin lehden kannen ihanan kuvan takia, mutta lehti on toden totta täynnä houkuttelevia reseptejä tulevaa Meksiko-iltaamme varten. Ja tätä kirjoittaessani huomasin, että Ambrosian uusimman numeron teema on México City! Jos vaikka simppeleitä raputacoja sunnuntain kunniaksi?

Shrimp Tacos (Ambrosian reseptiä mukaellen)

Paista isoja jättirapuja valkosipuliöljyssä muutama minuutti. Mausta ravut suolalla ja nosta  sivuun.

Paista seuraavaksi raastettua punakaalia ja valkokaalia, edelleen valkosipuliöljyssä. Mausta tuoreella chilillä, habaneroa suosittelee Ambrosia.

Laitaa pienien, pehmeiden maissilättyjen päälle lusikallinen kuullotettua kaaliraastetta, nosta valkosipulia uhkuvat ravut päälle ja tirskauta limenpuolikkaasta mehua. Koristele ohuilla retiisisiivuilla ja korianterilla.