Valitse sivu

No mä olen taas vähän miettinyt. Guggenheimia, tällä kertaa.

Kun uutinen Guggenheimin mahdollisesta Suomeen rantautumisesta ensi kerran pomppasi kaikkien huulille, kirjoitin Helsingin kaupunginjohtajalle sähköpostia. Kirjoitin, että ihan tosi kiva, mutta Hanko olisi paljon parempi paikka. Mitä ne nyt Helsinkiä ja Bilbaoa vertailee, kelatkaa nyt:

Bilbao oli perinteistä teollisuutta menettänyt, työttömyyden kourissa kärvisteleva satamakaupunki, joka oli kipeästi jonkin uuden aallon tarpeessa. Kuulostaako tutulta?

Jussi Pajunen vastasi kohteliaasti, että paras voittakoon 🙂

Pysytään nyt kuitenkin pitkin hampain Helsingissä. Uskon museoiden vetovoimaan (arkkitehtuuri, taide), taloudellisiin ja työllistäviin vaikutuksiin. Minusta uusi tontti on mainio, ja odotan innolla arkkitehtikilpailun satoa. Jaksan kyllä olla ällistynyt sekoilusta hankkeen ympärillä. Miten voi tuon luokan toimijoilla olla viestintä noin irti lapasesta? Raha-asiat vielä sitten toki erikseen.

Mulla on nyt yksi tyhmä kysymys (”It’s my party and I cry if I want to”) : Miksi ei – jos rahaa on mahdollista nyt käyttää kulttuuriin ja taiteeseen- Kiasmaan, joka on uudehko, sopivasti säpisevää keskustelua aiheuttanut arkkitehtonisesti kiinnostava museo hyvällä paikalla, hankita huippukovia nykytaidenäyttelyitä, ja kasvateta matkailijavirtaa ja koko kaupungin kiinnostavuutta sitä kautta? Mitä uusi rakennus ja G-brändi itsessään antaa? (Paitsi mahdollisesti vetävän wow-vierailukohteen, edellyttäen, että rakennus sellaista edustaa, ja jossa sisällöllä ei olekaan oikeastaan merkitystä. Myönnän, että hingun itsekin Bilbaoon juuri Gehryn tähden)?
Voisimmeko myös satsata Ateneumiin, Tennariin, Meilahteen?

Mä tykkään Kiasmasta, rakennuksena, oikein kovastikin, mutta en ole käynyt siellä ikuisuuksiin… Jotenkin se ei nyt vain vedä. En ole edes perillä mitä näyttelyitä siellä on ollut ja on. Miksen? MIKSI EN? Kun kuitenkin olen niin ilmiselvää kohderyhmää? Ja mulla on herätyskellot ja kaikki?

Kiasma nousuun! (Webbisivuillakin on muuten hei suuri merkitys.)

Kuvassa ei ole Guggenheim, ei Kiasma, vaan New Museum, New York. Uuuuupea!
(Kuva: Dean Kaufman/ New Museum)


Bilbaon menestystarinan taustoista voit lukea Suomen Kuvalehden artikkelista, joka tosin on Suomea koskevilta osuuksiltaan jo vanhaa tietoa.