Valitse sivu

Olin haaveillut Repeton ballerinoista jo vuosia, kun kesäkuussa pääni pehmeni Marseillen helteissä ja päätin toteuttaa kenkäunelmani tyylillä. Marssin vaaleanpunaiseen putiikkiin ja antauduin palveltavaksi, kantaakseni kohta kaupasta ihastuttavassa paperikassissa mustan, tyylikkään, vaaleanpunaisella silkkipaperilla vuoratun laatikon, ja parin pehmeästä nahasta valmistettuja namusia.

Minähän en ole mitenkään kovin ostelevaa sorttia (muistikirjoja ei lasketa), joten 190 euron satsaus kenkiin huimasi nuppia. Ajattelin kuitenkin, että ”kerran elämässä”, ja että ”laatu maksaa”, ja että ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”. Mitä näitä nyt on. Ja olinhan totta vieköön miettinyt asiaa vuosia, kyse ei ollut ihan suunnittelemattomasta hurahduksesta.

No, nyt minulla oli unelmieni tanssikengät. Satsasin silti vielä H&M mustiin perus-kuttaperkka-ballerinoihin, joita päätin kantaa aina korikassissani siltä varalta, että joutuisin yhtäkkiä pellolle, kivikkoon tai sateeseen, jolloin poimisin – ja poiminkin – hellästi Repetot jaloistani ja vaihtaisin – ja vaihdoinkin – ne varakenkiin, joita ei tarvinnut varoa.

Varakengistä huolimatta muutaman viikon käytön jälkeen Repettoni pohjat alkoivat irrota. Hitaasti ompeleet raottuivat yksi kerrallaan. Kahden kuukauden kuluttua toinen kenkä oli kokonaan kantapäästä auki. Saatoin kurkistaa 190 euron (tai 95 euron) kengän läpi. Kuten jo varmaan arvaattekin, H&M:n ballerinat olivat sateista, kivikoista ja pelloista huolimatta kuin uudet.

Otin yhteyttä Repeton asiakaspalveluun ja kirjoitin itkusilmässä tilanteesta. Lähetin oheiset kuvat sähköpostitse ja lopulta myös koko kenkäraajat Marseillen liikkeeseen. Olimme yhtä mieltä siitä, että kenkien ei olisi kuulunut hajota muutamien viikkojen kohtuukäytön jälkeen.

Uusi, kaunis kenkäpaketti kuitenkin saapui pian kotiovelle. Olin hiukan odottanut pientä pahoittelulahjaa kenkien mukana, korvausta aiheutuneista postikuluista, käsinkirjoittettua tervehdystä, jotain elettä. Ei pidä odottaa liikoja, vaan iloitaan nyt vain uusista, ehjistä kengistä.

Vai iloitaanko?

Olen nyt 215 euroa köyhempi, minulla on kaksi vasemman jalan kenkää, kahta eri kokoa.

Kirjoittelen tässä juuri viestiä Marseilleen. Kuuletteko hampaiden kirskahtelun sinne asti? Pysykää kanavalla, kuningaskuluttajat!

Bravo, Repetto…