comments 7

Syksyn rientoja

Akseli Gallen-Kallela, Huvipuisto. Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö. Valokuva: Matias Uusikylä.

Eiks ookin aika ihanaa, että tuli syksy? Loppui se #bileetjokailta -hössötys, yli iltakymmeneen valvominen ja auringon perässä juoksentelu. Ei hiekkaa kangaskassin pohjalla eikä eteisen maton alla, saa vetää villaa ylle, nahkanilkkurit jalkaan, ja pitkästä aikaa kävellessä kuuluu tomeraa kopinaa. Espadrillosten pohjat olivatkin jo kuin meriveden turvottamat pienet poukkoilevat kaislamatot.

Syksyn ensimmäinen muistikirja on juuri vastaanotettu mutsilta Ateneumin valkoisessa paperipussissa. Sen sivut ovat vielä ihan puhtaat, kulmat suorassa ja kansi natisevan uudenkankea. Mitähän oivalluksia se saa sisuksiinsa päivien tummuessa talveen? Minne se matkustaa, vai tuleeko siitä yöpöytävihko, tärkeä tehtävä sekin? Kannessa nojailee levollisen oloinen japanitar sivellintä pitävää käteensä, suuren kirjan, mustekiven ja jännittävien lappusten keskellä. Muistikirjan takakansi tietää kertoa, että kyseessä on kuva Harumasan grafiikan lehdestä “Uhrilahjojen valmistusta Tähtijuhlaan”, joka kuuluu Sinebrychoffin Taidemuseon kokoelmiin. Tähtijuhlia odotellessa.

Syksy virittelee tullessaan myös toiveikkaan odotuksen pienten retkien ja kulttuuririentojen suhteen. Hesari listasi viisi näyttelyä, joista pian puhutaan. Minä haluaisin nähdä ainakin Cartier-Bressonin Ateneumissa,  Ai Weiwein Hamissa, Carol Raman EMMAssa ja Kieferin Göstassa.

Heitän vielä yhden tärpin, siitä postauksen kuvakin. Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Villa Gyllenbergissä, yksityisessä kotimuseossa Kuusisaaressa on avautunut näyttely Naamiaisia, sirkushuveja ja katutaidetta. Näyttelyn lisäksi haluan nähdä itse talon ja puutarhan, ja voisin piipahtaa kenties samalla reissulla Didrichsenilläkin.

Mutta hei, eikö todella ole mitään sivustoa, josta kootusti ja vetävästi näkisi koko Suomen näyttelytarjonnan? Jos haluaisi retkeillä, ihan minne vain, hyvien näyttelyiden perässä? Oonko mä nyt ihan torvi enkä vain osaa etsiä? Museokortin (onneksi on Museokortti!) sivuilla näkyy olevan yksi listaus, mutta anteeksi kiltti Museokorttisivusto että sanon näin julmasti, se ei ole visuaalisesti hirveän houkutteleva. Kertokaa te sitten, mitä kivaa teidän kulmillanne on nyt loppuvuonna luvassa? Mihin Kirjatoukan & Herra Kameran kannattaisi suunnata? Kaivataanko meitä jossain? 

(Nyt vasta tajusin lisätä “kulttuuririennot”-tägin sivun laitaan. Täydennän ehtiessäni, tietysti uusilla sitä mukaa kun rientoja riennetään, mutta myös arkistoista. Ilmeisesti mitään helpompaa tapaa ei ole kuin kahlata lähes 2 000 vanhaa postausta läpi..?)

Hangossa seuraava suuri kultturelli häppeninki on loka-marraskuun vaihteessa, ikilempparini Hangon Elokuvajuhlat. Ohjelmisto julkistetaan perjantaina.

Ja juuri saamamme tiedon mukaan perjantaina avautuva HAM on nyt liittynyt myös Museokortti-museoihin, jei!

Vinkki museokauppojen ystäville (olenhan itse suunnitellut jopa perustavani museokaupan, ilman museota): Muistikirjojen ja mun kauniin toivossa näppäile itsesi Museoshopin sivuille. Se minun uusi muistikirjani löytyy täältä.

7 Comments

 1. Sinäkin Brutus! Mä oon HULLUNA museokauppoihin!!!! Niihin pitää aina päästä vaikka museo ei niin kiinnostava olisikaan 🙂 Yks hauskimmista lienee ollut Barcelonan keskustassa Dali- museon museokauppa (tai sitten aika kultaa muistot, en osaa sanoa). Kuule, sovitaanko että kun sä perustat museokaupan, mä toimitan tuotteet sinne ja sitten pidetään suunnittelupalavereja piiiiiiiiiiiiiiitkillä lounailla ja käydään ulkomailla hakemassa tuotteita ja katsastamassa muita museokauppoja ja jajajajajajajajaa….. Joo, niin me tehdään! Heippa!

  • Jee!!! Mäkin oon nimenomaan HULLUNA, ja todellakin käyn joskus museoissa vain tekosyynä saadakseni vierailla museokaupassa!!! Jos joku haluaisi ostaa mulle lahjan, ja miksei haluaisi, niin tietäköön nyt että IHAN MIKÄ TAHANSA melkein mistä tahansa museokaupasta käy 🙂 Mun lempparimuseokauppa on ehkä……… Pariisin Centre Pompidoun museokauppa. Paaaaaljon kirjoja! Ja Madridissa, ööh, nyt mä en tosiaankaan muista sitä museota, mutta se museokauppa, aaaaah. Oisko ollut Reina Sofia? Helsingissä Kiasma, Atski ja Korjaamolla OLI hyvä… Meidän pitää ehkä ottaa nyt jo se pitkä lounas ja suunnitella suunnittelemista? Niin me tehdään! Heippa!

  • Saako ilmoittautua samaan porukkaan?! Tästähän voi syntyä uusi museokauppakahjojen lahko. Sitten kun ne aina sijoittaa museokaupat sisään(ulos)käynnin lähelle, niin kaupan houkutukset näkee jo ennen kuin menee museoon – siis kun mun omatuntoni ei salli suoraan museokauppaan marssimista ellei kyseessä ole joku museo, jossa on jo muutenkin käynyt. Siis esim. Ateneumiin voin mennä vain shoppailemaan…
   Ajattelin viettää Helsinki-päivän HAM+Bronda+Gyllenberg tässä piakkoin. Täällä kotiseuduilla, Tampereen taidemuseossa aion myös käydä katsomassa Alvar & Ragni Cawenin näyttelyn.

  • Mahtavaa, meillä on heimo kohta koossa! Kiitos myös Tampereen taidemuseo-vinkistä!

 2. Museokaupat rules.
  Tulkaa Poriin! Tääl on hyvä taidemuseo: http://www.poriartmuseum.fi/fin/
  Satakunnan museossa taas avautui tänään valokuvanäyttely jonka teokset on tehty mielenkiintoisella tekniikalla:
  http://studio1851.blogspot.fi/
  En oo ite vielä nähny (miksi en ollut avajaisissa?? olikohan siä tarjolla kuohuvaa..) mutta aion mennä. Ahlströmin ruukkialue on hieno ja samaan kokonaisuuteen kuuluu A. Aallon Villa Mairea. Ootteko käynyt siellä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.