Valitse sivu

Kaalipata on vanha tuttu juttu, mutta niin hyvä, että se ansaitsee uusinnan.

Ensiesittelyssä sitä kutsuttiin sopaksi, mutta matkan varrella se on muhinut kyllä aika lailla pataruoaksi. Katan silti aina sekä haarukan että lusikan lautasen viereen. Oli lientä paljon tai vähän, se on on lautasennuoltavan hyvää!

Rakuunainen kaalipata

Ruskista hyvää jauhelihaa paistinpannulla ja kumoa suureen pataan.
Kuullota sipulia ja valkosipulia ja vippaa ne jauhelihan perään.

Mausta jauheliha-sipuliseos suolalla ja mustapippurilla, tuubillisella tomaattipyrettä ja valkoviinietikalla (rakuuna-valkoviinietikalla, jos on). Lisää myös kuivattua rakuunaa, meiramia, timjamia… Hunaja pyöristää ihanasti maut.

Sekoita hyvin.

Pilko paaaaaljon erilaisia kaaleja pieneksi ja lisää pataan. Pata voi olla kukkuroillaan kaalia, lapsia hirvittää, kämppä haisee kaalilta, kaalia vyöryy joka paikkaan – ei hätää. Kaalisilppu menee kasaan, kaikki voivat huokaista.

Lisää lihalientä, anna porista.

Tarkista mausteet. Todennäköisesti niitä on liian vähän, olet ollut varovainen ainakin etikan ja rakuunan kanssa. Lisää niitä, kyllä kaali sen kestää!

Anna hautua vielä tovi.

Tarjoa kaalipata syvältä lautaselta persiljasilpun ja smetanan kanssa. Pata vain paranee seuraavaan päivään, joten tee samalla vaivalla suurempi satsi. Sopii myös syksyn pihajuhliin: pysyy padassa lämpöisenä ja on sieltä helppo kauhoa isollekin joukolle.