Valitse sivu

Vannon, tätä ravintolaa et löytäisi, jos et tietäisi.

Keskiviikko- ja lauantaiaamuisin Kalamatan tori on täynnä menoa ja meininkiä, torikauppiaita riittää pitkään aaltopeltihalliin ja vielä uloskin moneen riviin. Mekkala on kakofoninen, hedelmä- ja vihannesröykkiöt runsaampia kuin missään koskaan. Haju on paikoin tyrmäävä. Tarjolla on kaikenlaista, elävistä kukoista taikoja tekevään salvaan, ammattilaiskauppiaiden kiillotetuista omenoista  aina vuorenrinteen mammoihin ja pappoihin pienine nyssyköineen.

Mutta muina päivinä ja aikoina halliin ei oikein ole asiaa, se on kaupungin reunamilla, karu, ruma, raaka ja kaikuva.

Siis ellei tiedä paremmin. Sisällä hallissa on nimittäin yksi Kalamatan parhaista ravintoloista.

Kantoina on oikeastaan vain pieni viinibaari ja rivistö honkkeleita metallipöytiä ulkona betonilla. Se täyttyy iltaisin paikallisista hipstereistä vasta myöhään ja sitten meininkiä piisaakin DJ:n piiskatessa tunnelmaa. Kuten kuvista näette, me olimme joskus iltakymmenen aikaan vielä lähes keskenämme paikalla, tosin ruokailijan kannalta vallan sopivaan aikaan. Sitä paitsi usein (päivittäin?) vaihtuva ruokalista on kirjoitettu käsin kouluvihkoon, kreikkalaisin kirjaimin, joten on parempi, että henkilökunnalla on vielä aikaa kyykistyä pöydän viereen kertomaan mitä on tarjolla!

Olen nyt kirjoittanut jo monta kertaa, että kreikkalaiset ovat ylpeitä omasta keittiöstään, ja jopa modernisoidessa perinteisiä ruokalajeja, he vaalivat perinteitä. Niin täälläkin. Avokeittiössä on ihana meninki, raaka-aineet saadaan suoraan tuottajilta ja ne päätyvät nopeasti pelloilta pöytään.

Tilasimme muistaakseni pari-kolme alkuruokaa, pari pääruokaa ja yhden jälkiruoan jaettavaksi kolmeen pekkaan. Joimme mineraalista, santorinilaista valkoviiniä oikeista, ohutreunaisista viinilaseista, latkittuamme viikkokaupalla ”puolen kilon karahvillisia” tavernoiden omien tarhojen tuotoksia pienistä kipoista. Kantoina taisi olla kallein ravintola, jossa söimme, mutta ehdottomasti jokaisen euron väärti. Ja edelleen siis puhutaan muutamasta kymmenestä eurosta koko seurueelta.

Olin etukäteen jännittänyt tämän ravintolan esittelemistä jostain syystä eniten, mutta Parkkonen oli onneksi myyty ensimmäisestä haarukallisesta lähtien. Meillä oli ihanan ihana ilta.

Kantoinan (η καντοίνα) fb-sivut löydät täältä, aukioloajat vaikuttivat vaihtelevan, joten ne on syytä tarkistaa ennen kuin pamahtaa paikalle. Jos ikinä eksyt Kalamataan, eksy myös Kantoinaan.

Parkkonen, sano säkin nyt jotain? Miten sä kuvailisit Kantoinaa?

”Rujon kaunis elämys!”

When visiting the funky city of Kalamata, check out this excellent restaurant called Kantoina (fb-page here) behind the old town, at the farmers’ market place, near the bus station. It might be hard to find, but totally worth it. And not only because of the delicious food: they have a great variety of Greek wines for some serious wine tasting too! 

TallennaTallenna