comments 17

Ranskan presidenttitaisto


Ranska valitsee tänään uuden presidentin. Koska me olimme vaalien ensimmäisen kierroksen aikaan sopivasti mestoilla, lähdimme vaalisunnuntaina tarkkailuretkelle. Kiertelimme rannikon pieniä kyliä, notkuimme äänestyspaikkojen lähistöllä, salakuuntelimme kahvilakeskusteluja. Lataus oli käsinkosketeltavaa.

Niin vastenmielinen hahmo kuin Marine Le Pen onkin, ei entinen eliitikoulujen kasvatti ja pankkiiri Emmanuel Macron ole helppo valinta monelle ranskalaiselle hänkään. Jotkut tuttumme kiristelivät kuuluvasti hampaitaan kahden pääehdokkaan ratkettua.

Hämmästyttävintä minusta oli se, että En Marche! -liikkeen perustaneen liberaalin Macronin reilut parikymmentä vuotta vanhempi puoliso koettiin ongelmalliseksi. Sumuisimpien salaliittoteorioiden mukaan Brigitte Trogneaux ohjailisi miestään ja olisi se todellinen vallankäyttäjä, mikäli Macronista tulee presidentti. Ensinnäkin, miksi ilmeisen vahva nainen olisi automaattisesti manipuloiva? Eikö viisas keskustelukumppani ole avioliitossa kuin avioliitossa vain hyväksi? Ja toiseksi, mistä lähtien ranskalaisia on piirun vertaa kiinnostanut poliitikkojensa suhdekuviot? Ei ainakaan silloin, kun ikäero on ollut toisin päin, rakastajattaria löytynyt liuta tai muuten vain siinnyt jotain epämääräistä suhinaa Élysée-palatsin liepeillä.

Uskon joka tapauksessa, että tänään Ranska äänestää Front Nationalia vastaan. Ei äänestääkseen välttämättä niinkään Macronia, vaan ennemminkin ….tulevaisuudenuskoa.

Jotain sellaisia kaikuja kuin vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Eikö ranska suju? Viimeisen suuren vaalidebatin viime keskiviikolta voi katsoa täällä, englanninkielisellä selostuksella.

Kuvat ovat Théoule-sur-Meristä sekä Saint-Raphaëlista.

17 Comments

 1. Belgian Lempi says

  Mulla kanssa ranskalaisia ystäviä, jotka tuskailee sitä, että vaikka Macron on tietenkin tässä tilanteessa valittava, niin löytyykö häneltä ymmärtystä sille “toiselle Ranskalle”?

  Mulle on Macronin parisuhde sinänsä ihan sama, samoin kuin ikäerot suuntaan tai toiseen. Mutta täytyy myöntää, että itse en voi vaan ihkusti ihastella tämän rakkaussuhteen alkua. Minusta liki 40- vuotiaan opettajan ei pitäisi aloittaa suhdetta 15- vuotiaan oppilaan kanssa – olipa tuo oppilas sitten kuinka älykäs tahansa. Macron ja vaimonsa ovat taitavia julkisuuspelin pelaajia ja osanneet kääntää keskustelun tuohon ikäeroon. Enpä tiedä olisiko ketään se ainakaan Ranskassa sen kummemmin kiinnostanut, jos olisivat suhteensa aloittaneet aikuisina.

  Enpä myöskään ole ihan varma, menisikö tämä hehkuttelu läpi, jos sukupuoliroolit olis toisin päin. Eiköhän aika monet tuomitsisi 40- vuotiaan miesopen, joka virittelisi suhteen 15- vuotiaan tyttöoppilaan kanssa?

  Itse kolmen teinin äitinä kyllä toivoisin, että opettajat keskittyis siellä koulussa ihan siihen opettamiseen ja tukemaan tunne-elämässään vielä keskenkasvuisia nuoria ihan muutoin kuin virittelemällä jotain rakkaussuhteita. Tämä vaan yleisenä huomiona. Toivottavasti tämä Macron – Brigitte hehkutus ei normalisoi tälläistä käyttäytymistä.

  • Anna says

   Oot ihan oikeassa ja olen samaa mieltä. Ymmärtäisinkin paremmin, että ihmisiä (tässä tapauksessa ranskalaisia) puhuttaisi heidän suhteensa alku, mutta ei: se ikäero. Uudestaan ja uudestaan. Ainakin meidän viime reissun keskustelujen perusteella; kukaan ei maininnut tuota aloituskuviota. Meillä ei kai ole tarkkaa tietoa heidän rakastumisestaan, kumpi viritteli kumpaa, oliko fyysistä suhdetta, jne parisuhteen kehittymiseen liittyvää, mutta he ovat olleet yhdessä nyt parikymmentä vuotta, joten niin ristiriitainen ja arveluttava kuin alku onkin ollut, ilmeisesti joskus elämä vain heittää oikeat ihmiset yhteen väärään aikaan… Myönnän, että maitsemassasi tapauksessa “vanhempi mies – 15-vuotias tyttö” olisin enemmän tuohduksissani… Ja kyllä, todellakin toivoisin, omien ja muiden lasten osalta, etteivät opettajat yleensä ottaen lähenny oppilaidensa kanssa samoin seurauksin. Vaikea, vaikea kuvio… Mutta on näitä nähty omassa ystäväpiirissäkin. Voi tätä elämää.

 2. Nikadora says

  Sanon huh, huh.
  Skandaali on tuo Macronin ja Brigitten suhteen alkutaival.
  Ihan ihmisen kypsyyttä ajateltuna tuossa ikähaarukassa.
  Naimisissa oleva kolmen lapsen äiti ja teinipoika. En näe siinä mitään yhtäläistä, vaikka teinipoika olisi kuinka varhaiskypsä.
  En saa tästä mitään erilaisuushehkutusta irti, vaikka olen käsittänyt, että ranskalaisilla miehillä on tavanomaista pitää sivusuhteita.
  Voi kuvitella Macronin vanhempien reaktioita…

  Joka tapauksessa, presidentti valitaan.
  Olen aika lailla jännittynyt koko Euroopan ja maailmankin puolesta.
  Ratkaiseva on oleva valinta.
  Kumpaakaan en varsinaisesti kannata.

  • Anna says

   Ei kai kukaan ole hehkuttanutkaan? Pariskunnan suhteen alku on äärettömän, äärettömän hämmentävä. Jätin sen kokonaan pois tästä kirjoituksesta, myös siksi, että juuri siitä, parisuhteen historiasta, ei kukaan vaaleja puinut puhunut. Ikäerosta ylipäätänsä sen sijaan moni.

   Mutta, ottamatta edes kantaa presidentinvaalikampanjaan, kuinka kauan meidän on syytä heidät tuomita asiasta? Loputtomiin? Vaikka emme ymmärrä tai edes hyväksy, niin tällä hetkellä he ovat neljä- ja kuusikymppinen, parikymmentä vuotta naimisissa ollut aviopari. Onko tausta este presidentintehtävän hoitamiselle? Tai muiden töiden? Minkä kaikkien töiden?

   Mä en ole mikään Macronin puolestapuhuja, älkää käsittäkö väärin. Rupesin vain näin vastauksen muodossa miettimään näitä asioita, kun itseäkin vaivaa. Olisin äänestänyt kyllä Macronia (toisella kierroksella) jos olisin ranskalainen, totta mooses. Äärioikeistoa vastaan.

   Omalla presidenttiparillammekin muuten on enemmän ikäeroa. Tiedän kyllä, että he eivät ole heittäytyneet tunteidensa vietäviksi toisen osapuolen ollessa alaikäinen… tuli vain mieleen.

 3. Belgian Lempi says

  Hyvinhän siinä kävi! Seuraavaksi jännätään sitten eduskuntavaaleja…Toivottavasti tulee joku järkevä parlamentti, joka pystyy jotain päättämäänkin.

  Joo, ei minusta mikään suhteen alku kenenkään työkykyä estä. On tuota suhdetta minusta jossain jutuissa hehkuteltu – et siis sinä mitenkään! – sellaiseen Romeo ja Julia tyyliin. “Tosirakkaus ylittää tunkkaiset ja turhat sosiaaliset normit ja poikkeusyksilöitähän ne eivät koskekaan.”

  Olen ehkä yliherkkä tälle retoriikalle, koska lähipiirissäni on tosi surullinen tapaus, jossa miespuolinen opettaja syötti likipitäen verbatim tuota soopaa teini-ikäisellä “tosirakkaudelleen”. Tässä tapauksessa vaan ei kukaan päätynyt presidentiksi eikä mitään muutakaan ylevää. Nuorikko heräsi todellisuuteen vähän alle kolmikymppisenä, vakava masennus, koki olleensa tunnemanipulaation uhri ja hyväksikäytetty.

  Toinen outo juttu minusta on se, että Macron on pauhannut nepotismia vastaa ja esittänyt, että poliitikot eivät saa palkata sukulaisiaan avustajikseen. Mutta puolustaa Birgitten oikeutta istuskella ilman mitään mandaattia ministerin kokouksissa ja nyt puuhaa vaimolleen virallista roolia? Minustakin on väärin, että maksetaan palkkaa olemattomasta työsuorituksesta à la Fillon, mutta jos se puoliso on pätevä ja työteliäs ihminen, niin miksi sitten ei saisi palkata? Vai onko tässäkin Macron ja hänen Bibinsä erikoistapaus?

  Olen tosi iloinen, että le Pen ei tullut valituksi – do not get me wrong! Sekä herra että rouva Macronissa on vaan jotain hyytävää – ei heidän ikäeronsa vaan ihan joku muu. En osaa eritellä vielä älyllisesti mikä. Joku ontto fiilis vaan nousee, kun heidän esiintymisiään seuraa. Toivottavasti pressakausi todistaa mun fiilikset vääriksi!

  • Lempi, olen täsmälleen samaa mieltä vaalutuloksesta ja tästä että HYYTÄVIÄ ovat. Olen hakenut jotain muutakin sanaa mutten osaa minäkään vielä eritellä. En vaan voi pitää heistä. Ja alusta asti olen sanonut että Macronin katse on täysin tyhjä. Ettei melkein tyhmä. En tajua puhetta hänen”hyvönnäköisyydestään”. Minusta hän on äärettömän mielenkiinnottoman näköinen, enkä löydä karismaa suurennuslasillakaan. Jotain feikkiä koko äijässä. Ja rouvassa kans, muutakin kuin leikelty nenä. Anteeksi bloginpitäjälle tämä pitkä jaaritus.

   • Anna says

    Minulla on mielikuva Macronista nimenomaan älykkäänä ihmisenä, kirjallisuusihmisiä kun on, haa! Mitä ulkonäköön tulee, sillä (kuten ei rouvankaan ulkonäöllä) kai ole mitään tekemistä työtehtävien hoitamisen kanssa. Ja täällä saa kyllä jaaritella, anna tulla vaan!

    • Ei ulkonäöllä olekaan mitään tekemistä tehtävien hoitamisen kanssa ja siksi(kin) ihmettelen miksi hänen “komeuttaan” niin hehkutetaan. Olen monesta asiasta samaa mieltä Macronin kanssa, mutta mua vaivaa se hänestä huokuva….jokin. Ja kai nää on makuasioista, nämäkin.

     • Anna says

      Okei, mä en tiennytkään tästä komeuden hehkuttamisesta mitään täällä Pohjolan perukoilla 😀

 4. Anna says

  Kyllä, nyt Ranskassa vasta haastavat ajat alkavatkin. On mielenkiintoista seurata miten tästä eteenpäin. Vaikuttaahan moni mahdollinen tuleva käänne meihinkin, koko Eurooppaan.

  Hirveä tuo sinun lähipiirissäsi sattunut tapaus, olen pahoillani. Minulla ei ole mitään halua glorifioida tätä E&B -keissiä. Ja mitä tulee tuohon vaimon rooliin ministerikokouksissa, niin myönnän tietämättömyyteni, tämä oli mulle ihan uusi asia. Kreisiä! Miksi hän siellä istuu? Ja okei, nyt tajuan paremmin ranskalaisten ystävien huolen taustapiruilusta. Fillonin tapaus oli vähän erilainen. Tottakai pätevän puolison voi palkata jos se ei ole vastoin lakia tai jotain sovittuja linjauksia, mutta Fillonin puolisohan ei tehnyt yhtään mitään, nosti vain messevät palkat? Mitään työsuoritusta ei siis käsittääkseni ollut, ja samanlaista lumeduunikuviota viriteltiin myös Fillonin lasten kohdalla?

  Huomaan, etten ole sittenkään tarpeeksi perehtynyt näiden päähenkilöiden taustoihin pauhatakseni (kuten tapanani on) suuta suuremmalla. Joka tapauksessa Macron on fasistia parempi vaihtoehto, näin haluan uskoa.

  Macron, me pidämme sinua silmällä!!!

 5. Anna says

  Ja hei piti vielä tulla lisäämään, että vaikka Suomessa mediassa näytettiin eneimmäkseen Pariisin Macron-juhlintaa, niin juurikin tuolla Etelä-Ranskassa äänet jakautuivat äärimmäisen tasaisesti. Joissakin kylissä ja kaupungeissa Le Pen jopa keuli paremmat prosentit. Entä kaikki ne ennätyksellisen monet, jotka jättivät äänestämättä tai äänestivät tyhjää? Macron saa todella tehdä töitä yhdistääkseen kansan, kesäkuun parlamenttivaaleista tulee jännittävät. Tosin Ranskassa presidentillä on melkoiset valtaoikeudet, ei Macron ihan kädettömäksi jää, kävi niin tai näin.

 6. Belgian Lempi says

  https://www.ft.com/content/464df34e-3a48-11e7-ac89-b01cc67cfeec

  Toimiikohan toi linkki? Siinä Simon Kuyper sanoittaa osaa sitä, mistä mulle toi hyytävä fiilis nousee. Tuota Blair- hommaa olen koettanut joillekin ystävilleni avata, että minusta Macronista huokuu sama usko omaan “erityislaatuisuuteensa”, suorastaan messiaanisuuteen, kuin Blairista aikanaan.

  Ystävät ei ole oikein tajunneet, mutta näköjään en kuitenkaan ole ihan yksin näitten fiilisten kanssa. Kaikkihan riippuu myös kontekstista, millaisia tilanteita pressakauden aikana vastaan tulee. Mutta tuollaiset ihmiset pelottaa minua…

 7. kirppu says

  Olipa mielenkiintoista löytää tämä keskustelu, vaikka vähän jälkikädessä. Ranskassa asuvana yhdyn Belgian Lempin ja Katin tuntemuksiin siitä, että Macronissa puolisoineen on jotakin outoa ja epämiellyttävää. Se, että Le Penistä ei tullut presidenttiä, on tietenkin suuri huojennus, mutta nuori ja median kritiikittä ylistämä Rothschild-pankkiiri Ranskan johdossa on sekin aika hyytävää. Luulen (ja toivon) että Macroninkin kausi jää vain yhdeksi, mutta mitä sen aikana ehtii tapahtua?

  • Anna says

   Hyvä hyvä, lisää vain keskustelua tänne, tämä on mielenkiintoista! Arvostan teidän siellä (ja siellä päin) asuvien näkemyksiä. En ollenkaan kyseenalaista, etteikö Macronissa olisi jotain epäilyttävää, kuinka voisinkaan. Suomesta (ja vain aivan vähän Ranskasta) käsin mielikuvani hänestä on hyvin ohut. Hänen pankiiritaustansa ja mahdollinen opportunisminsa on silti minusta kuitenkin vähemmän hyytävää kuin LePenin agenda. Mielenkiintoista nähdä minkälaisen toimintasuunnitelman Macron nyt tekee, mihin suuntaan hän Ranskaa vie. Mitkä hänen teesinsä edes ovat? Mutta ettekö näe mitään hyvää hänessä? Minä olen yhtenäisen Euroopan kannattaja, iloitsen nyt ainakin siitä, että EU:ta (toivottavasti) kehitetään. Ja ilmastonmuutokseen suhtaudutaan vakavasti. Miksi muuten Benoit Hamon ei saanut viestiään ollenkaan läpi?

 8. kirppu says

  Se jäi vielä mainitsematta, että Macronhan on uusliberalisti, mutta liittyi sosialistipuolueeseen noustakseen talousministeriksi. Sarkozy havitteli häntä ennen kuin Hollande nappasi, ja de Villepin on todennut Macronin olevan republikaani (tai tasavaltalainen, kuten suomalaismedia jostain syystä nimen nykyään kääntää). Tuossa Marmain jutussahan Macron itse toteaa olevansa porvari. Porvari sosialistihallituksessa? Tämä on yksi asia, mikä tekee Macronista opportunistin oloisen kaverin.

  • Anna says

   Niin, ja sitten on vielä termi keskustaliberaali 🙂 Aika näyttää mikä hän on miehiään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.