Valitse sivu

Viime viikon keskiviikkona heräsimme ihmeelliseen näkyyn. Jopa yläkerran ikkunat olivat lumen ja jään sekaisesta hyhmästä umpeen muurautuneet. Samaa kamaa vihmoi taivaan täydeltä sellaista tahtia, että ulko-oven eteen oli muodostunut korkea lumidyyni ja pihalle pääsi vain puskemalla hartiavoimin itsensä ulos kodin lämpimästä kohdusta. Ne tiet, jotka eivät olleet tukossa, olivat jäässä, autot näkyivät liukuvan kuin hidastetussa elokuvassa sivusuunnassa Hangon Bulevardia kohti merenrantaa. Puuttui vain sinfoniamusiikkia taustalta. Ihmispolon oli kuljettava kaksinkerroin edetäkseen, silti silmät ja suu sohjoa täynnä.

Juuri kyseisen keskiviikon olin tietenkin valinnut junaillakseni itseni muutamaksi yöksi Helsinkiin, mutta pisteet tällä kertaa paljon parjatulle VR:lle. Kiskoin lentolaukkuani jäätiköiden yli ja lumivuorten läpi kuin mikäkin etelänavan valloittaja, vain kymmenen minuuttia myöhässä ensimmäisestä tapaamisesta.

Helsingissä minulla oli enemmän ja vähemmän virallista ohjelmaa, mutta kaikista tärkein tapaaminen sijoittuu nykyään aina Pihlajatielle. Siellä asuu esikoinen. Tällä kertaa meillä oli ohjelmassa muun muassa teatteritreffit!

Helsingin Kaupunginteatterin Rakastunut Shakespeare sai ensi-iltansa Suurella näyttämöllä viime viikon torstaina ja me istuimme polleina parvella kolmessa polvessa, kun mutsikin liittyi seuraan. Olen aika surkea teatterissakävijä, mutta aina kun käyn, vannon käyväni useammin. Niin nytkin. Onhan siinä aivan omanlaistaan taikaa.

Näytelmä oli ihanan klassinen, älykäs, hupsu ja romanttinen. Ensi-illassa on varmaan näyttelijöilläkin erityislaatuinen lataus, mutta meistä pääparin välillä oli niin kipinöivää kemiaa, että poskia kuumotti penkkirivien päähänkin. Heikki Ranta ja Miila Virtanen olivat valloittavia, suloisia mutta sopivasti pippurisia. Lavastus oli superhieno, puvustus ja musiikki saivat meidät heittäytymään ensiminuuteista lähtien 1500-luvulle. Pidimme siis valtavasti!

Näytelmä sikisi minussa myös pukeutumisvimmaksi, oli hommattava pulleat pitsihihat ja leikittävä vähän kuningatar Elisabet ensimmäistä. Myllynkivikaulus vain uupui. Ylen Kulttuuriykkönen käsitteli muuten juuri taannoin Elisabet I:n pukeutumista Pia-Maria Lehtolan johdolla, radio-ohjelmassa vieraina olivat mm. Rakastunut Shakespeare -näytelmän loistavan kipakka kuningatar Helena Haaranen ja näytelmän puvustaja Elina Kolehmainen, kannattaa kuunnella.

Olen menossa lasten kanssa maaliskuussa katsomaan sopivaksi jatkoksi Helsingin Kansallisteatterin Julian ja Romeon. Sitä ennen tahdon kiihkeästi nähdä vielä leffaversion Rakastuneesta Shakespearesta, muistan jumaloineeni sitä silloin joskus hamalla 90-luvulla. (Ja muistatteko Gwyneth Paltrow’n voittopuheen Oscareissa, voi kyynel!!!).

Haluan näyttää kakaroille myös Baz Luhrmannin rajun ysärihitin Romeo + Juliet, pääosissa Leonardo DiCaprio ja Claire Danes.

Jep, selvä putki taas päällä!

P. S. Se peukalosormus LÖYTYI!!

Lue lisää (ja parempaa): Jos minä olenkin vain satunnainen teatterissa pistäytyjä, niin Kujerruksia-blogin hurmaava Linnea sen sijaan on – kaiken muun kulttuurintuntemuksensa lisäksi – katsomoiden kuningatar monenlaisen lavataiteen saralta. Nappaa Linnea seurantaan niin pysyt kärryillä mitä missäkin on meneillään ja miltä se näyttää ja tuntuu!

TallennaTallenna