Valitse sivu

Mont Saint-Michel näkyy jo kaukaa

Muutama kesä sitten, Normandiassa. Ei maihinnousujen perässä, vaan luostarisaari Mont Saint-Michelin. Ja ihan pikkuisen merenelävien, hyvän merisuolavoin ja rapeiden valkoviinien tähden.

Mont Saint-Michel on ihmellinen. Se on Unescon maailmanperintökohde, mutta sitä todella verrataan myös maailman seitsemään ihmeeseen. Kun luostari piirtyi näkyviin jo kymmeniä kilometrejä ennen perille pääsyä, tuntui kuin sadat, ja sadat, ja sadat vuodet historiaa olisivat puhaltaneet vasten kasvoja. Saari on ollut aina pyhä paikka, ensin druidien auringonjumalaa palveltaessa, myöhemmin kristinuskon merkeissä. Ensimmäinen rukoushuone saarella on ollut 300-luvulla. Luostari perustettiin vuonna 966.

Meidän pyhyyden kokemuksemme olivat maallisempaa. Meitä kiehtoi vellova vuorovesi, sen ajan ihmisen rakennustaito, se historia, joka paikassa on läsnä. Matkailukohteena Mont Saint-Michel on vetovoimainen, markkinahäly ja krääsäkojut herättävät ensin syvän pettymyksen, mutta perillä, ylhäällä, ymmärtää miksi tämä oli matka oli tehtävä, miksi tämä oli nähtävä, koettava.

Mont Saint-Michel tuli mieleeni, kun luin Terrence Malickin elokuvasta To the Wonder, jossa luostarikin on yhdessä sivuosassa. Traileri ainakin on vahvatunnelmainen. Elokuvasta en  vielä tiedä.

Lue aikaisempia postauksia Normandian kesästämme, klik ja klik.