comments 2

Puutarhassa

Ystäväni M. ajoi eilen pihaan lapio ja talikko pyörän tarakalla ja pisti hihat heilumaan. Noin kuusi tuntia myöhemmin olivat rikkaruohot saaneet kyytiä ja vanhan kivipenkin uusi mullitus hyvässä vauhdissa. Yrttejä nököttää aurinkoisen tiiliseinustan laatikkossa jo sievä rivi ja syreenien alle tulee kuulemma kieloja. Vanhoja, ruostuneita paloportaita kiipeää pian joku Dawn-niminen ruusu, jossa on suuret vaaleanpunaiset kukat.

Autoinhan minäkin toki. Ensin loikkimalla multakasojen yli uusissa kengissäni ja kiljumalla ötököille, mutta lopulta vähän järkevämmin pukeutuneena ja vakuuttavan pölyisenä. Oli kuulkaa puutarhahanskat ja kaikki. Illalla sain sanottua vain puolikkaita lauseita ja konttasin sänkyyn heti Pikku Kakkosen jälkeen. Niin käy kun kirjatoukka saa yliannostuksen raikasta ilmaa ja ruumillista työtä.

M. myös kertoi ihanan jutun: sana “paratiisi” tarkoitti alunperin pientä, aidattua puutarhaa. Ihan niin kuin meillä. A small walled garden…

Homma jatkuu M:n neuvojen varassa tänään ja huomenna. Vappu, työn juhla.

Taideteos: Puutarha, Tove Jansson, 1943.

EDIT: Ruusun nimi on kuulemma New Dawn. Sopii mulle!

2 Comments

 1. Anonyymi says

  Sireenit ja kielot kuulostaa suloiselta yhdistelmältä! Tuoksukin tulee olemaan lumoava.

  Mulla on ilona pienen parvekkeen ruukkupuutarha. Siinäkin tongittavaa riittää, kun mun viherpeukaloni on vielä
  hiukan kehittymätön ja pitää istutella silloin tällöin uusia kukkasia raatojen tilalle…

  Mutta kukkaloistosta pääsee kyllä tälläinen vihertumpelompikin tyyppi täällä nauttimaan. Puistojen istutukset on mahtavia ja muutaman vuoden on ollut muodissa sellaiset vähän villimmät kukkapenkit, joissa huiskii erilaisia heiniä kukkien seassa ja väreissä ei säästellä. Ja just nyt on atsalea- ja alppiruusupensaiden kukkaräjähdys meneillään.

  Lempi Sveitsistä

 2. Ruukkupuutarha kuulostaa hyvältä. Olen myös harkinnut viinilaatikkopuutarhaa, mutten saa puisia viinilaatikoita mistään. Pitänee itse ryhtyä tilaamaan ja tyhjentämään.
  Hangossakin on suurenmoinen puisto-osasto, upeita istutuksia! Pitäisikin tehdä kesän edetessä oikein postaus aiheesta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.