Valitse sivu

Me olemme kaksi varsin erilaista ihmistä, Parkkonen ja minä, monellakin tapaa. Mutta keskitytään nyt (ensi alkuun) eroihimme keittiöhommissa.

Parkkonen, silloin harvoin kun on puikoissa ruoanlaiton osalta, hamuilee summanmutikassa reseptejä, tökkää johonkin sormensa ja päättää sutjakasti tehdä sen. Hän marssii kauppaan, ostaa järjestelmällisesti ainekset katsomatta onko kotona mitään valmiiksi (tästä syystä meillä on mm. noin 12 pulloa soijaa) ja noudattaa tarkasti reseptiä.

Minun pitää taas ensin INSPIROITUA jostakin ruokalajista, mihin voi mennä viikkoja. Sen jälkeen fiilistelen asiaa hyvän tovin. Lopulta etsin reseptintapaisen, jota en luonnollisestikaan noudata, ja lopulta tarjoilen ruokaa, joka on ennemminkin jonkin mieleni tarinan ilmentymä, tai tavoittelemani tunnelma, tai pieni matka.

Molempien metodeilla lopputulos on yleensä ihan syötävän hyvää.

Parkkosen systeemi venyttää mukavasti minun ruoanlaittotapojani, ilman häntä en ehkä koskaan olisi ryhtynyt esimerkiksi näihin punajuuri-kvinoapyöryköihin. Fyysisestikään, sillä minähän en mitään palloja pyörittele, taikina se on punajuuritaikinakin! Minä olisin katsonut reseptiä ja todennut sen liian työlääksi ja aikaavieväksi, mutta hän ei etukäteen semmoisilla asioilla päätään vaivaa vaan ryhtyy uhkarohkeasti hommiin.

Resepti on Glorian Ruoka & Viini-lehden ja Soppa 365-palvelun yhteistyönä tuottamasta lehdestä VEGE, luulisin, että sitä saa vieläkin lehtipisteistä. Ihan älyttömän hyvä kooste maistuvia kasvisruokia tämmöiselle ranskalaisten lihapatojen ystävällekin, joka yrittää silloin tällöin olla hiukan parempi ihminen kasvisateria kerrallaan. Sitä paitsi reseptissä mainittiin suolapähkinät. Count me in.

Punajuuri-kvinoapullat

Huuhtele ja keitä paketin ohjeen mukaan 1 dl kvinoaa. (Tässä kohtaa reseptiä mä olisin jo luovuttanut, inhoan huuhdella jotain jyviä.)

Laita uuni päälle, 200 C.

Kuori ja raasta 400 gr punajuuria (Tai sitten tässä kohtaa reseptiä mä olisin TODELLAKIN luovuttanut.)

MUTTA ÄLÄ SÄ LUOVUTA!

Aja jollakin sähkövempaimella kulhossa  1 tlk valkoisia papuja, 1 muna ja 2 rkl tahinia pehmäksi tahnaksi.

Rouhi 1 dl suolapähkinöitä vaikkapa morttelissä tai hakkaa suolapähkinäpussia vasaralla (niin minä tekisin.)

Yhdistä punajuuriraaste, paputahna ja suolapähkinähakkelus sekä raastettua sitruunankuorta ja puolikkaan sitruunan mehu meheväksi ”taikinaksi”. Mausta vielä lehtipersiljalla ja timjamilla, suolalla ja pippurilla.

Pyörittele palleroiksi ja laita pellille tai uunivuokaan. Kypsennysaika on noin 12 minuuttia.

Tarjoile punajuurimöykkyjen rinnalla kauniisti paahtuneita, hunajaisella sitruunaöljyllä (öljyä, hunajaa, sitruunamehua, suolaa) maustettuja juureksia sekä tahinimajoneesia (sekoita lusikallinen tahinia noin desiin majoneesia.)

Me teimme kaksinkertaisen annoksen, koska olemme suurudenhulluja. Huuleni ovat tälläkin hetkellä punajuurenväriset. Aikaa meni kahdelta ahkeralta (no, Parkkonen on kokemattomuutensa vuoksi välillä vähän hidas keittiössä) ainakin Pressiklubin, Jälkiviisaiden ja jonkun Radio Helsingin ohjelman verran. Minä katson tai kuuntelen keittiövuorollani aina poliittissävytteisiä ohjelmia, Parkkonen kuuntelee mieluiten Lasse Kurjen Rakkaudesta-jaksoja. Siinä teille taas yksi osoitus erilaisuudestamme.