comments 8

Pöytä koreaksi

Kuva ei ole hääppöinen, mutta ilta oli. Kokkasin pitkästä aikaa korealaista!

Rakastan kun pöytä on täynnä erilaista kippoa ja kuppia, ja aivan erityisesti rakastan jos suurin osa niistä on erilaisia vihanneksia. Kipot ja kupit on ihaninta jakaa vanhojen ystävien kanssa, pitkästä aikaa kohdatessa.

Minun vahvuuteni ovat vahvasti välimerellisessä keittiössä ja korealaisen ja muutenkin aasialaisen ruoan kanssa on vielä paljon opettelemista. Ei tule lonkalta, ei. Joudun seuraamaan silmä kovana reseptejä, yritän ymmärtää erilaisten mausteiden ja maustekastikkeiden eroja ja koitan pistellä vain ihan vähän omiani. Tuntuma tulee tekiessä, toisto tekee mestarin.

Ohjeet (joita siis MELKEIN noudatin) löysin kaupoissa jaettavasta Sempion reseptivihkosesta ja suurin osa maustekastikkeista ja – tahnoista oli juurikin Sempiota. Maahantuojan Finefoodsin sivuilta löytyy paljon lisää ruokaohjeita.

Korealaiset siivet ja majoneesidippi

Sekoita marinadi korealaisesta marinadikastikkeesta, Gochujang-chilitahnasta ja hunajasta (minulla oli inkiväärihunajaa). Sotke kanaset kauttaaltaan ja anna maustua ainakin pari tuntia.

Nosta siivet marinadeineen päivineen öljyttyyn uunivuokaan ja paista kypsiksi juuri ennen syömistä välillä käännellen, lopuksi nappaa vielä pintaan napakampaa väriä grillivastuksen alla. Ripottele päälle purjorenkaita ja tarjoa kuumina ja tahmeina.

Sekoita majoneesista, chilitahnasta ja hunajasta siiville dippikastike. Siivet TODELLAKIN saa syödä käsin!

Bulgogia saalaattikääreissä erilaisilla lisukkeilla

Bulgogi tarkoittaa kirjaimellisesti tulta ja lihaa, yleensä ohuina siivuina grillattua nautaa. Ostin muutaman sisäfileepihvin ja marinoida paukautin ne valmiissa Bulgogi-marinadikastikkeessa. (Marinadi ei olisi vaikea tehdä itse, mutta tällä kertaa näin.) Kun kaikki muu oli valmista, pöytä katettu ja vieraat alkumaljojen kahvoissa kiinni, pistin taitavimman lihankäsittelijän siivuttamaan pihvit ohuiksi ja paistoimme siivut sekunneissa kuumalla valurautapannulla suoraan tarjolle. Koristele vati seesaminsiemenillä, kevätsipulilla ja chilirinkuloilla.

Lisukkeeksi salaatinlehtiä (valitse sen kokoisia, että ne voi halutessaan täyttää bulgogilla ja tykötarpeilla sekä kääräistä rullalle), retiisiviipaleita, ituja, kevätsipulia, seesamiöljyssä taltutettuja valkosipulilastuja, paahdettuja seesaminsiemeniä, chilirinkuloita ja chilitahnaa. Minulla ei ollut kimchiä, mutta hapankaalia oli, se sai toimia stunttina. (Harmittaa, etten älynnyt sekoittaa gochujang-chilitahnaa valmiiseen hapankaaliin, lopputulos olisi saattanut olla hyvinkin autenttisen oloinen. Tai ainakin tarpeeksi autenttisen oloinen tullakseen nautituksi tavallisessa hankolaisessa keittiössä, tavallisena torstai-iltana!)

Riisiviinietikka-kurkut chilillä ja seesaminsiemenillä
Leikkaa kokonainen kurkku pitkittäin puoliksi ja kaavi pikkulusikalla siemenet pois. Leikkaa kurkku ohuiksi, kuunsirpin mallisiksi viipaleiksi ja nosta kulhoon. Roiski päälle riisiviinietikkaa, hiukan sokeria ja suolaa, ja mausta chiliviipaleilla. Anna tekeytyä tovi kylmässä ennen ruokailua. Koristele seesaminsiemenillä juuri ennen tarjoilua.

Jälkiruoaksi meillä oli mangosorbettia ja aterialla tarjotuksi viiniksi valikoitui vanha kunnon Kungfu Girl.

8 Comments

  1. Sini says

    Kiitos, gorgonzolapasta saakin vaihteeksi siirtyä sivuun siipien tieltä! En ilmeisesti lue reseptejä muualta kuin täältä.

    • Anna says

      Voi kuinka kiva kuulla että nämä mun reseptit uppoavat! Bon appétit!

  2. Nimetön says

    Voi Anna, Anna,…Minun yönaiseni (vrt. Mia Kankimäen uusin kirja). Toivon toden totta, että taukosi johtuu siitä, että nautiskelet elämästä jossain missä yhteydet eivät pelaa – tai sitten, että päiväsi ovat niin ihanien projektien täyttämät, ettet vain ehdi täällä olla. Sydämestäni tätä sinulle toivon. Sinä olet teksteilläsi tuonut niin paljon aurinkoa, laventelin tuoksua ja iloa elämääni viime kuukausina. Löysin sinut vasta pari kuukautta sitten, ja olen lukenut kaiken nurinpäitten-järjestyksessä. Olen flabbergasted! Olet loistava, ihana (käytän tätä sanaa liikaa), olet ehdottomasti yönaiseni. Toivon sinulle cotedazuria, ranskalaisia perunoita, kaskaiden hyrinää, rosmariinin ja laventelin pyörryttävää lemppaa ja paljon rakkautta. Ja toki Colombe d’Or, joka päivä. Ethän jätä meitä lukijoita? Ja jos jätät, niin kaikkea ihanaa (sanoinhan, että käytän tätä sanaa liikaa) sinulle ja perheellesi. Ja kiitos <3

    Bisous,
    Maria

    P.S. Minulla on koneellani reseptikansio "Anna". Viime viikonloppuna tein miehelleni Menu Annan. Hän "kosaisi" minua uudelleen (Huom. olemme olleet naimisissa tänä vuonna 20 v.) Saan kuulemma jatkaa viitoittamallasi tiellä 😉

    • Anna says

      Maria, mikä viestien viesti! Kiitos! Ihanaa olla jonkun yönainen <3
      Täällä ollaan vielä, mutta jonkun kynnyksen olen onnistunut taas rakentamaan itselleni blogiin kirjoittamisen suhteen. En aio kuitenkaan luovuttaa, joten jos vain jaksat pysyä kuulolla, niin olen itse ainakin luottavainen paluuni suhteen. Sillä välin, mikäli käytät instagramia, väläytän silloin tällöin elämääni instan stoorien puolella. Valitettavan vähän on nyt ollut cotedazuria, ikävä Etelä-Ranskaan on kova ja ikuinen. Minulla on muuten yksi kiva pikku resepti, ehkä pääsisin sillä taas bloggaamisen makuun? Olen niin imarreltu sanoistasi, toivottavasti vastasit miehesi kosintaan jälleen TAHDON! (Meillä tulee ensi vuonna 20 v täyteen!)

  3. Maija says

    Muistelen, että kyselit ja sait joskus lukijoilta ehdotuksia käsiteltäviksi aiheiksi. Jospa niistä nousisi inspiraatio ja innostus?
    Kunhan tässä haikailen hiljentyneen lempiblogini äärellä.

    • Anna says

      Totta, siitä on kyllä jo aikaa, löydänköhän enää… On suuri kunnia kuulua teidän lukijoiden lempiblogeihin! En haluaisi katkaista sidettä, mutta en toisaalta osaa kirjoittaakaan silloin kun ei kirjoituta. Voin vain toivoa, että teidän kärsivällisyytenne riittää! Kiitos kun viestittelit!

  4. Tiina A. says

    Hei Anna,
    Kirjoituksia ja kuvia täällä odotellaan. Mitä Hankoon kuuluu näin helmikuussa? Onko teillä Ranskan reissuja suunnitteilla? Reseptit ovat aina mukavia luettavia ja kiva päästä niitä myös kokeilemaan käytännössä. Kaikkea hyvää teille sinne Hankoon.

    Tiina A.

    • Anna says

      Tiina ANTEEKSI, viestiisi on jäänyt vastaamatta! Hankoon kuuluu hyvää ja Ranskaakin on suunnitelmissa. Parinkin reissun verran. Hyväksi todettuja uusia reseptejä olisi, vaan kuvia niukasti, mutta ehkäpä tuuppaan annoksia eetteriin keittiöhöyryjen sumentaman luurini tallentamina, enkä stressaa sen enempää! Kiva kun viestittelit!

Vastaa käyttäjälle Sini Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.