comments 14

PMS-päiväkirjat

PMS, päivä 1
Inhottavan nihkeä olo, väsyttää ja posket lehahtavat yhtäkkiä kuumanpunaisiksi omia aikojaan. Joko taas mennään? Aina kun saan päähäni avata puhelimestani Clue-sovelluksen ja tarkistaa sen kalenterin, tiedän jo valmiiksi että ensimmäisistä oireista kuukautisten alkamiseen on tasan viikko aikaa. Toimin kuin kello.

PMS, päivä 2
Hiukset heittäytyvät poikkiteloin. Joskus ne ovat ihan liukkaat, kuin lasia, ja joskus ihmeellisen pörröiset ja karheat. Minun hiukseni ne eivät ainakaan ole. Myös iho alkaa elää omaa elämäänsä. Punoituksen lisäksi se on samaan aikaan kuiva ja kiiltävä. Meikki takertuu silmäkulmien juonteisiin samaan aikaan kun ripsiväri syöksyy alaluomille. Näytän seonneelta kabuki-teatterin hahmolta ja siltä minusta myös tuntuu.

PMS, päivä 3
Itkettää. Vatsaan sattuu, krampit ravistelevat kroppaa ja saavat taittumaan välillä kaksin kerroin. Alaselkä on tulessa. Ainoa mikä voisi parantaa oloani on halaus, mutta en voi laskea ketään lähelleni, sillä rinnat ovat tuskallisen pinkeät ja arat. Sitä paitsi Parkkonen kiertää minut muutenkin kaukaa, olen niin myrkyllinen. Näinä päivinä ei kannata esimerkiksi pelata mitään yhdessä. Tapan jokaisen, joka voittaa minut. Päätän, että menen gynekologille kun olen taas tolpillani, tälle on tultava loppu.

PMS, päivä 4
Kaikki ärsyttää. Yritän ampua ritsalla ravintolan pienen pieniä spottilamppuja alas, tuntuu, että niiden valo porautuu ohimoista sisään. Myös kylässä pyydän isäntäparia sammuttamaan kaikki valot, musiikin ja mielellään muita vieraita olemaan ihan hiljaa. Itse en kuitenkaan valitettavasti vaikene. Pastori Piiroinen kuoriutuu esiin. Pistän maailmaa nippuun ja oion suureen ääneen vääryyksiä. On syynsä miksi pysyttelen yleensä kotioloissa tähän aikaan kuukaudesta.

PMS, päivä 5
Ihan kuin olisin kaksinkertaistunut muutamassa päivässä, askel on raskas ja farkkujen nappi ei mene kiinni. Silti haluaisin vain syödä, nälkä on infernaalinen. Ruokin varmaan jotakin hirviötä sisälläni.

PMS, päivä 6
Saan siivous-, siirtely- ja sisustusvimman. Mitä painavampi esine, sitä varmemmin sen on aika vaihtaa paikkaa. Runnon itku kurkussa korituolia liian kapeasta oviaukosta, ja kun se ei mahdu, raahaan ulvoen tuolin pihalle ja hinaan sen jatkojohdon avulla parvekkeen kautta yläkertaan. SAATANA! Uutena ilmiönä (epäilen vaihdevuosien ensioireita) repertuaariin on ilmestynyt naamahiki, jota nämä muuttofirmahommat eivät ainakaan helpota.

Mutsi muuten kertoi joskus, että naarasketut heittävät omissa kettumaisissa hormonihöyryissään säännöllisin väliajoin kettuäijänsä ja kettukakaransa kolosta pihalle ja pöyhivät pesän raivopäissään uuteen uskoon niin että heinät pöllyävät.
(Tarkista itse todenperäisyys, en todellakaan tiedä kettujen menkoista mitään, enkä jaksa kuule googalta koska PMFUCKINGS!!!)

PMS, päivä 7
Olen valvonut jo monta yötä, näinä päivinä unet jäävät vain muutamaan tuntiin. Makaan apeana  ja kipeänä pimeässä. En osaa mitään, kukaan ei rakasta minua, minulla ei ole mitään virkaa maailmassa.

Päivä 8
Kuukautiset alkavat. Enää sattuu selkään, vatsaan ja päähän ja veri lentää, mutta muuten kaikki on hyvin. En tosin tietenkään voi rakastella, uida, istua, maata enkä kävellä, mutta ainakin pms on ohi. Clue päivittää kuukautiskalenteria taas kolmisen kuukautta eteenpäin ja minä tarkistan omani. Kyllä sinne muutama viikko jää työnteolle ja sosiaalisille suhteille. Matkat on ajoitettava tarkkaan. Täydennän vitamiini-, ruusujuuri- ja särkylääkevarastot ja ravistelen pms-viitan harteiltani. Unohdan gynekologiajanvarauksen.

Mikäs hätä tässä, poskipäätkin näkyvät taas ja aurinko paistaa!

 

14 Comments

 1. Tuija says

  Taidan olla onnekas kun mulla on ”vaan” kohdat 4-8 eli ensin vituttaa niin, että haastan riitaa vaikka aidanseipäästä, sen jälkeen syön hulluna päivän ja sitten paras osuus eli suunnaton ja ehtymätön tarmo. Saan viikon työt tehtyä näiden kahden päivän aikana.

  Mutta, toi naamahiki!!! Todellakin johtuu vaihdevuosista. Naamahiki on vaivannut nyt mua ajoittain pari vuotta, samoin kun yölliset ( kokovartalohikoillut) ja sen kanssa menee kyllä hermo. Viime kesä oli kauhea – niin hiljaa en päässyt etenemään etteikö maamahielläni olisi voinut täyttää kylpyammeen. Ja kyllä sen jotenkin vielä kotona kestää, mutta kun olet asiakkaan luona käyttänyt koko talouspaperirullan naamasi kuivaamiseen, niin ne alkaa katsoa sua ihan uudella tavalla. Onneksi nyt on taas helpompi vaihe menossa!

  • Anna says

   Naamahiki on mulle ihan upouusi ilmiö, oikeastaan olen kokenut sen kunnolla vain kerran. Miten sen kanssa voi elää??? Yöhikoiluista ei vielä kokemusta. Kaikki lääkärit, joille olen näistä asioista jo pari vuotta puhunut, sanovat että ei voi mitenkään olla vielä vaihdevuodet, mutta olen toista mieltä. Olen jossain vaihdevuosien etkot-vaiheessa.

 2. Nimetön says

  Siis… alkaako menkat jossain vaiheessa tulla kolmen kuukauden välein? En nyt jaksa googlata, koska kaikki energia meni äsken siihen, kun taistelin kuukupin takasin sisään.

  • Anna says

   Aaaaaaa, ei, olen kirjoittanut epäselvästi! Clue päivittää kuukautiskalenterin aina kolmisen kuukautta eteenpäin, silloin teen suunnitelmat ja näen mitä voin tehdä ja milloin, ja missä vaiheessa skippaan kaiken mahdollisen. Korjaanpa tekstiinkin, ettei hämmennä muitakin lukijoita. Pahoittelut!

 3. MiruMau says

  Olet ihana- maailmani muuttui kanssasi kivemmaksi❤️

 4. Leenamari says

  Otin hormonikierukan, kaikki yllä mainitut kohdat poistuivat. Varaa aika gynelle, suosittelen lämpimästi!

  • Anna says

   Meillä on suvussa perinnöllinen alttius hormonaaliseen rintasyöpään (en muuten mene terminologiasta takuuseen, en ole niin perehtynyt), sen takia en voi käyttää mitään hormonivalmisteita apuna, valitettavasti. Sama koskee aikanaan vaihdevuosia, olen jo nyt kauhuissani.

 5. Anne T says

  Massiivinen kiitos tästä – kuukautistabun rikkominen on minusta aivan olennaisen tärkeää, sekä naisille ETTÄ miehille ja kaikille siltä väliltä! Olen kolmekymppinen ja kivut helpottivat niin ikään hormonikierukan myötä. Monille on vielä löytymättä sopiva apu, ikävä kyllä. Mutta tänne blogiin tule mielellään rääkymään hävyttömyyksiä aina kun siltä tuntuu!

  • Anna says

   Samaa mieltä tabujen rikkomisesta. Joo, tämä voi olla semmoinen ihana vänkymiskanava kaikille kärsijöille, kummasti se aina helpottaa kun saa vähän oloja purkaa! Ihana kuulla, että sulle on löytynyt helpotusta <3

 6. Nikadora says

  Upean hirveää ja karmeaa. Kuin naisen koko elämä.
  Himppasen kuluttavaa päälle ja kropalle koko skaala.
  Mulla helpotti pahimmat krampit ja sekoilut sterilaation nimeltä Essure myötä.
  Ei saa olla vain nikkeliallergiaa. Pikkuhäkkyröissä kun sitä hieman on.

  Piti elää aika pitkälle aikuisikään, ennen kuin tajusin, että viikko ENNEN kuukautisia se pahin lysti alkaa!
  On sitä niin naiivi ja ajattelematon.
  Tosin, ilman hormonihirviöfiilistä ei saisi juuri koskaan siivouspuuskia! 🎇
  PS. (ei PMS🎃) Älä unhoita gyneä sittenkään…

  • Anna says

   Muistankin, että oot joskus ennenkin vinkannut Essuresta, täytyy perehtyä!

 7. Kuulostaapa tutulta! Kymmenisen vuotta sitten elin vain noin viikon kuukaudessa ns. normaaliolotilassa. Lisänä puhkesi aikuisiän akne, joka pisti mielen matalaksi. Onneksi homeopatiaan erikoistunut kokonaisvaltainen gynekologini löysi luonnollisia troppeja oloani helpottamaan. Päivääkään en ole ikävöinyt kivuliasta kiukkuaikaa, joka päättyi jo kuusi vuotta sitten. Toivon sinunkin löytävän hyvän gynekologin, joka räätälöi juuri sinulle sopivat hoidot. Myötätuntoisin halauksin, Tuija

  • Anna says

   Olen kokeillut homeopatiaakin, mutta en ehkä ollut tarpeeksi säntillinen kokeilussani. Olen etsinyt hyvää gyneä, mutta en ole löytänyt sellaista joka oikeasti kuuntelisi, saa suositella! Kiitos halauksesta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.