Valitse sivu
Time Magazine, 1966

Enhän mä nyt voi olla ainoa, joka nousee yöllä rauhassa katselemaan Julia Childin ruokaohjelmia Youtubesta ja lukemaan järjestyksessä reseptejä Ranskalaisen keittiön salaisuudet-keittokirjasta? Enhän??

Taas virinneelle innostukselle on syynsä, jokin aika sitten tilaamani pokkari My Life in France, eli Julia Childin muistelmat. Julia on niin hauska! Ja Julian ja Paulin rakkaustarina niin symppis. Muistelmat kirjattiin ylös Julia Childin viimeisinä elinkuukausina, hän jätti maallisen keittiönsä ja kuparikattilansa vuonna 2004.

On ällistyttävää, millä tarmolla ja pieteetillä Julia Child on resepteihin suhtautunut, minusta ei kuuna päivänä olisi moiseen tarkkuuteen keittiössä(kään)! Vaan siinäpä se onkin, että kun joku on kerran kaikki klassikkoreseptit kunnolla kokannut, mitannut ja tieteellisen tarkasti työvaiheet tutkinut, niin me laiskat kokit voimme tyynen rauhallisesti oikoa muutamia mutkia. Maailma kun on jo pelastettu.

Jos teillä ei ole koko yötä aikaa seikkailla Julia Child-videoiden perässä, niin tässä teille oiva poiminta: siinä kun näkyy myös Julia Childin Provencen talo La Pitchoune sekä ranskatar ”Simca” eli Simone Beck Fischbacher, Julian taistelupari (kerta kaikkiaan…) reseptikokoelman kerryttämisessä ja kirjojen synnyssä.

Minä menen nyt tekemään lounaaksi itselleni munakokkelivoileivän, ja te pääsette Julian hoiviin. Klik.

Munakokkeli eli Oeufs brouillés, 2:lle

Sulata voita paksupohjaisessa kattilassa, pienellä lämmöllä.
Vatkaa kulhossa 4 munaa ja rouhaisu suolaa.
Lisää munaseos voisulaan, ja ala heti haromaan seosta pohjaa myöten.
Hämmennä, sekoita, joko lastalla tai vispilällä, kunnes seos alkaa hyytyä eli kokkeloitua.
Sekoita nopeammin, tarkkaile seosta. Nosta munakokkeli heti sivuun tulelta, kun massa on koostumukseltaan sopivan oloista mutta vielä kosteaa. Se kypsyy vielä hiukan, joten mielummin hiukan liian aikaisin kuin liian myöhään.
Lisää nyt lusikallinen kermaa, ja sekoita se kokkelin joukkoon.
Koristele mustapippurirouheella ja persiljalla tai ruohosipulilla. Tarkista suola.

Munakokkelivoileipään tarvitset lisäksi paahdettua maalaisleipää ja jos olet tukevamman tarpeessa, munakokkeliin voi loppuvaiheessa sekoittaa myös muutaman lusikallisen gruyère-juustoa.