Valitse sivu

Tähän postaukseen sisältyy nyt ainakin sen seitsemän sorttia vinkkejä, pysyttekö perässä?

1. Huomasitteko F:n kauniit. värikkäät lasit, osassa 7? Rue Drouot’illa sijaitseva huutokauppakamari Drouot myy päivät pääksytykseen mitä erilaisempia aarteita. Joskus myynnissä on kokonainen ranskalainen linnallinen jäämistöä, ja sieltä saattaa löytää, ja itselleen hihkaista, vaikka pahvilaatikollisen viinilaseja, kuten F. Droutille voi kävellä sisälle katselemaan myytävää esineitöä kuka vain, millon vain (tai no aukioloaikojen puitteissa, se sanottakoon!). Huutokauppojen ja vanhain tavarain ja taideaarteiden ystävä käy ainakin ostamassa sieltä itsellen La Gazette Drouot-lehden. Jos olet viikonloppuna Pariisissa, voit osallistua erityiseen joululahjahuutokauppaan!

2. Antiikkikauppiaat ovat tunnetusti usein myös hyvän ruoan ystäviä, ja siksipä viisaasti loikimmekin kadun yli La Cave Drouot-ravintolaan. Ravintolan vai brasserien puolelle? Brasserien. Mutta ensin juutumme tiskille, sillä paikka on ääriään myöten täynnä. Sinkkitiskin valtias on mitä ystävällisin nuori mies, ja pian olemme jo viinilasi kourassa ja leikkelelautanen nenän alla täydessä keskustelussa kulmakunnan herrain kanssa. Karttaamme piirrellään, meille syötetään makupaloja omilta baarilautasilta, ja jälleen arvellaan meitä italialaisiksi. Suomalaisuus herättää ihastusta; c’est rare, sepä harvinaista. Niin, meitä on kai niin vähän… Lopulta pöytään, vihreää salaattia, pihvit eteen, isäntä haluaa itse valita viinin. Pullollinen, juotte mitä juotte, laskutamme sen mukaan. Juustoja jälkiruoaksi. Lähtiessämme koukkaamme vielä tiskin kautta, ne odotteluviinit jäivät maksamatta. ”Ei tarvitse, te olitte niin hauskoja!”.

3. Kun puolipyörryksissä tupsahdat taas kadulle, haluat vain kävelyttää vatsaasi ja haukata happea. Nyt sinulla on elämäsi tilaisuus kävellä katettuja kauppakujia, Les Passages (tai Les Passages Couverts), aina Palais Royalin puistolle asti, jonne mekin olemme menossa. Passage des Panoramas, Galerie Vivienne…

4.Matkalla on Bibliothèque Nationale, jokaisen kirjatoukan unelma. Pyöreä kupolisali täynnä kirjoja ja tikapuita, korokkeella istuva kirjastotäti… Emme saa kuvauslupaa, sitä olisi pitänyt pyytää etukäteen, mutta seuraavaa kertaa varten minulla on johtajattaren sähköpostiosoite, enkä aio jättää sitä käyttämättä! 

5. Palais Royal’in puisto, ihana… Vallankumouksellisia ei nyt näy, vain vapaapäivää viettäviä kulkijoita, pieniä piknikseurueita, talviauringossa mietiskelijöitä…

6. Pudottautudumme Rue Saint-Honoréelle ja Coletteen. Me ja kaksi tuhatta muuta ihmistä olemme päättäneet olla juuri täällä, juuri tänään. Läähätämme kassoille tyttärien tuliaisia puristaen, Mono & Me– koruja, viiksikyniä, kaikenlaista sellaista äärettömän tarpeellista.

7. Vielä hetken hengähdys Jardin des Tuileries’ssa ja sitten metroon ja hotellille huilimaan!