Valitse sivu

Eilisen sunnuntain raikkaan ilman yliannostus kaikkine ulkoiluineen (ulkoilin muunmuassa Alan’s Cafeeseen syömään pullaa!) vaati illalla vielä sopivasti tasapainottavan sakean sopan. Sehän syntyi valkoisista pavuista ja siihen pääsivät nyt myös ne Instagramissakin hehkuttamani savustetut valkosipulit.

Alkuperäinen ohje on Allt om mat-lehdestä (2/2013), ohje alla on siitä lievästi mukaeltu. Muistakaatten, että meillä kokataan aina pataljoonalle, joten lukija on hyvä ja mittailee määrät omaan pöytäkuntaansa sopiviksi.

Valkoinen papusoppa savuisella säväyksellä

Kuullota öljytilkassa pari suurta vaaleaa sipulia ja viitisen, kuutisen kynttä savuvalkosipulia, silputtuina, toki. Hangossa savuvalkosipulia saa nyt kookaupasta.

Lisää kattilaan reilu litra – puolitoista litraa kuumaa, mietoa kanalientä (2 fond du chef-kipsukkaa).

Holauta nyt mukaan myös 3 tölkkiä huuhdeltuja, valkoisia, käyttövalmiita papuja (Minulla oli Bonduellen 400 g tölkkejä, huomioi, että tähän eivät nyt käy valkoiset pavut tomaattikastikkeessa!)

Mausta mustapippurilla, tarkista suola.

Porisuttele hetki, ja aja sitten sauvasekoittimella samettiseksi.
Laita kattila takaisin tulille ja lisää kermaa. Kuumenna. Maistele.

Laita lautasella keiton päälle vielä pari tippaa savuvalkosipulilla maustettua oliiviöljyä ja pari lastua uunissa rapeaksi paahdettua salamia.

Tarjoa keiton kanssa uunituoretta foccacciaa, meidän versiomme oli sormisuolan lisäksi punasipulilla, rosmariinilla ja oliiveilla maustettua. Huom! Jos rosmariinista leipää ei olisi keiton kanssa ollut tarjolla, minulla ainakin olisi suuri houkutus lisätä soppaan kuivattuja yrttejä.