Valitse sivu

Kun aika on kypsä, asiat järjestyvät.

Kuuntele tarkkaan: 

kun aika on kypsä, asiat järjestyvät.

Nyt aika oli kypsä kuin yön yli haudutettu possunposki, eikä minun oikeastaan tarvinnut riuhtoa enää lainkaan.

Olin puhunut kirjoituslomasta jo jonkin aikaa. En tiedä miksi kutsuin sitä kirjoituslomaksi, sillä lomaksi sitä ei voisi varsinaisesti laskea, enkä erityisesti haaveillut kirjoittamisesta.

(Lopettakaa se hyppiminen hassut, mitään kirjaa ei ole tuloillaan.)

Kirjoitusloma siitä kuitenkin suussani muodostui, tai oikeastaan ensin päässä. Kesti kauan, ennen kuin se tuli ulos. Kesällä kirjoitusloma-ajatus oli tosin jo niin suuri (ja suureni suurenemistaan jokaisen vaivalloisesti kesää muistuttavan kädenlämpöisen päivän myötä), että se takuulla kurkisti jo korvistani, ja kaikki muut sen näkivät, paitsi minä itse.

Tuntuu näin jälkeenpäin, että tietyltä, kenties ennalta määrätyltä ajanjaksolta, jokainen kohtaaminen, sattumus ja satunnainen sana olivatkin osa kaunista kudelmaa. Se, mikä nyt näyttää tapahtuneen yhdessä vuorokaudessa ja kulminoituneen tähän aamuun, on siten kuitenkin ollut pitkän ja hitaan hauduttelun tulosta.

Minä onneton olin tempoillut kuin karkuun pyrkivä karusellihevonen, vaikka olin tiukasti kiinni rautakangella siinä pyörityksessä, jota elämäksikin kutsutaan. Olisin vain antanut musiikin soida ja ratasten viedä.

Tämä kuulostaa teistä nyt varmasti hyvin hupsulta, mutta jollain ihmeellisellä tavalla myös rouva Francine Weisweillerillä taitaa olla tässä nyt näppinsä pelissä.

Antakaas kun selitän.