Valitse sivu

Miten olen voinut unohtaa Anne Friedin! Tunnen suurta ja palavaa rakkautta vanhoja, viisaita naisia kohtaan, ehkä koska itse olen saavuttanut vasta yhden kolmasosan edellä mainituista kvaliteeteista. Kyllikki Villa, Vivi-Ann Sjögren, Outi Nyytäjä… Ja Anne Fried.

Törmäsin Anne Friedin nimeen ”Pientä elämää etsimässä”-blogissa, ja singahdin ajassa taakse päin. Olin vähän kummallinen lapsi ja varsinkin nuori, silloinkin kun jo tanssin pöydillä, luin kiivaasti hyvin monenlaista kirjallisuutta. Kuten Anne Friediä. Muistan, että luin ”Elämän värit”, useampaan kertaan kai, ja pidin siitä valtavasti. Näinkin Anne Friedin Stockmannilla, ja olisin kuollakseni halunnut mennä koskettamaan hänen hihaansa ja tunnustamaan rakkauttani, mutten uskaltanut.

Mistä sitten pidin kirjassa niin paljon? En muista. Lienee aika palata siihen, ja muihinkin Friedin kirjoihin. Mitä niistä silloin löysin tai olin löytävinäni? Haluan saada käsiini ”Kirjailijan kutsun” sekä Anne Friedin kuoleman jälkeen toimitetun ”Anne Fried – Ystävien silmin”-esseekokoelman, jossa Friediä muistelevat mm. Jaan Kross ja Michel Tournier.

Wienistä Heidelbergin, Pariisin ja New Yorkin kautta Helsinkiin päätynyt kosmopoliitti, filosofian tohtori ja kirjailija Anne Fried kuoli 95-vuotiaana, vuonna 1998. Helsingin Sanomien muistokirjoituksesta lainaan hänen viisaan lauseensa: ”…hauraassa vanhassa ruumiissa elää yhä nuori, kiihkeä sielu.”