Valitse sivu

Äiti! Äiti! Äiti! (hupparin vetoketjusta sinkoilee kipinöitä, niin nopeasti se on saatava yltä)

saanko mä… (lepattava t-paita lentää jo kaaressa pois)

mennä uimaan… (farkut kuoriutuvat nurinperin jaloista ja heilahtavat olan yli selän taakse)

ja siellä se jo on, syvässä vedessä, auringon alla ja nauraa niin että suolavettä menee suuhun.

Me istumme alas, hinaan sääret paljaiksi, nostan lämpöisiä, harmaita, sileitä kiviä koko paljaan jalan mitalta kuumakivihoidoksi. Mikään ei ole meren tuijottamista kivempaa puuhaa, paitsi sukeltelevan lapsen seuraaminen. Pian makaamme jo selällämme, levitämme kädet ja jalat, kiehnäämme selän alle ihanasti sopiviin kohtiin mieleiset murikat. Runttaan kassin niskan alle, ummistan silmät. Vierestä kuuluu jo tuttu kehräys, eräs meistä nukahtaa milloin ja missä vain kun vain päänsä kallistaa.

Ei ole kiire, koska tuo yksi ei ihan heti turkoosinvärisestä leikkikentästään ja suurista aalloistaan luovu, ja sitten sen jälkeenkin on odotettava, että pieni, pyyhkeetön ihminen kuivuu. Ollaan siis aloillaan. Kerrankin. Matkan yksi onnellisista hetkistä, semmoinen harvoin häivähtävä umpionnellinen olo, jolloin osaa olla ajattelematta seuraavaa siirtoa tai kaiken järkevyyttä. Kietoudun välimerelliseen valoon, ymmärrän Matissen huokaisun.

Vanhat mummot istuvat rivissä rantabulevardin penkeillä. Meri-ilmaston ionit ja ilmassa tanssivat mineraalisuolot ovat kuulemma heidän kauniin hipiänsä salaisuus. Siispä he istuvat, katselevat turistien ja teinien temmellystä ja vain kaunistuvat kaunistumistaan.

Palaamme Nizzan rannalle vielä yhdeksi illaksi. Tuoksut ovat tummempia auringonlaskun jälkeen, kivissä viipyy vielä päivänpaiste. Rantaelämä Rivieran syys-talvessa ei paljon kesästä eroa, ihmisillä vain on toppatakit päällä. Silti levitetään eväät, ruuvataan viinipulloa auki, ongitaan, heitellään frisbeetä, kuherrellaan ahkerasti, nuoresta pitäen. Ranskalaiset.

Jostain syystä Ranskassa tekee aina mieli ajella karusellissa. Niin teemme tuonakin iltana, palmujen ja sitruunapuiden alla.