Valitse sivu

Teurastajanrannan poukamassa, riitteisessä meressä, kymmenet, kenties sadat joutsenet neuvottelevat kovaäänisesti lähdöstä avovesille, sinne missä on sulaa. Ne ovat kenties tulleet jo jostain pohjoisemmasta tänne etelään, ja joskus ne jäävät koko talveksi.

Nyt jää kirii kiinni niiden valkoisia kylkiä, lunta satelee hiljalleen. Aallot ovat jo jähmeitä, kuin hidastetusta elokuvasta. Jos meri jäätyy, ruokaakaan ei ole. Mutta yhä vain ne tööttäilevät kuin torvet, syövät pyrstöt pystyssä merenpohjan vesikasveja jaksaakseen mahdollisen muuttomatkan. Lähtevät vasta kun on ihan pakko.

Tiesitkö: Teurastajanranta, hangoksi ”Slaktis” on kuulemma saanut nimensä siitä, että paikalla on todellakin joskus ennen muinoin ollut teurastamo. Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, on ranta kuitenkin nykyään hyvinkin idyllinen. Vesi on matalaa, yleensä lämpimämpää kuin muualla ja paikalliset lapsiperheet löydät kesäisin useimmiten juuri täältä polskimasta. Uimarannan virallinen, tylsempi nimi on Tulliniemi Pohjoinen.