Valitse sivu

Vikaistaanpa takapihalle. Tuo kivipenkki on siis se ainoa kylvömaani, mutta edes sitä en osaa laittaa. Via Gardenin Hangon Yrtit-paketin tyypit ovat sentään sinnikkäitä pikku kikkarapäitä, ne eivät lannistu vaikka niiden uusi emäntä onkin hiukan enemmän kallellaan kynsien mustaksi värjäämiseen, kuin kynnenalusten. Olen saanut siirrettyä yrtit ruukkuihin, josta odotan Nobel-palkintoa hetkenä minä hyvänsä, ja lopusta on Hangon aurinko ja satunnainen kesäsade pitänyt huolen.

Kukkapenkkini (miinus ne kukat, joita ei vielä ole) on älykkäästi sijoitettu suuren puun alle (tai oikeastaan ympärille), joten varjoisa kasvupaikka on taattu. Sen sijaan esimerkiksi talomme aurinkoisella päätyseinällä ei kasva kuin vanhoja tiiliskiviä ja kuki kuin satunnainen roseviinipullo. Nerokasta.

Mitä tuohon penkkiin voi laittaa? Kuunliljoja sinne tuuppaasi yksi ystäväni, viime vuonna. Mutta en oikein pidä niistä (saako näin sanoa?). Ne ovat pelottavia taikurinhattukasveja. Toinen ystäväni toi (ja istutti, ja nauroi maankaivuulusikalleni) semmoista kauniskukkaista, pienilehtistä kallionkolokiipeilijää, josta pidän valtavasti. Toivottavasti se suostuu lisääntymään ja täyttämään maan. Muuten siellä kasvaa nyt ihan itsekseen, tai viime kesän jäljiltä, erinäisiä minttutupsuja, ruohosipulimättäitä, jousipyssyn nuolia ja muita tunnistamattomia lentokyvyttömiä objekteja. Mitä sitten oikein haluaisin? Haluaisin laventelipellon, tomaatteja ja kunnon ryytimaan. Auta!

Ai niin, ja onhan vielä vierastalon (keskimmäinen kuva) terassi (ruusuruukkuja?) ja sen reunalla, sireenien alla myös pieni kivillä reunustettu penkki. Tänään näin, että viime vuoden orvokit olivat talvehtineet, ja työnsivät pikkunaamojaan esiin. Hurmaavaa, yllättävää, ja helpottavaa. Muuten; eräs vuosikymmeniä Espanjassa asunut ystäväni sanoi, että sireenien tuoksu muistuttaa appelsiinipuun tuoksua. Sen jälkeen olen suhtautunut niiden kukintaan vieläkin suuremmalla intohimolla. Nyt on vain niin, että täällä edelleen hyisen meren rannalla joudun jännittämään, ehdinkö kokea sireenien kukkatulvan ennen matkaamme. Aikaa on kaksi päivää…