Valitse sivu

Yritin haeskella meidän sinisimpukkareseptejämme ja hämmästyin. Enkö todellakaan ole jakanut ihan perus merimiehenmuijan simpukoiden ohjetta? Me syömme simpukoita usein, mutta olen näköjään antanut palstatilaa vain erikoisemmille kokeiluille, kuten indokiinalaisille simpukoille (joita on kyllä myös tehty monta kertaa, niin hyviä ne ovat!) pekoni-fenkolisimpukoille ja gratinoiduille simpukoille, muutamia reseptejä mainitakseni. No, tämä katastrofi paikataan nyt!

Sinisimpukat valkoviinissä noin kuudelle

Osta pari kiloa tuoreita sinisimpukoita kivoissa pikku verkkokasseissaan ja pidä kylmässä kunnes pääset esivalmistelemaan. Tiedän, että se alkuvaihe jännittää joitakin ystäviäni, mutta oikeasti se on ihan helppoa ja selkeää.
Huuhdo simpukat, rapsuta veistenkärjellä mahdolliset ylimääräiset moskat pois ja nostele yksi kerrallaan jokainen siisti ja kiinni oleva yksilö astiaan. Lauantain simpukat olivat niin puhtoisia, ettei mitään ”partoja” tarvinnut poistella ollenkaan.  Jos simpukka on raollaan, kopsauta sitä kevyesti tiskipöydän reunaan. Jos se menee sumppuun eli kiinni, se pääsee/joutuu mukaan keittokekkereihin. Auki jäävät tai rikkinäiset simpukat pitää heittää roskiin.

Pilko pari (salotti)sipulia ja muutama valkosipulinkynsi ja kuullota niitä avokätisessä määrässä voin ja oliiviöljyn seosta. Laitan joskus myös sellerinvartta jos sellaisia jääkaapissa piileskelee. Kaada sitten pataan melkein pullollinen halpaa, kuivaa valkoviiniä ja anna kiehahtaa kunnolla.
Kun liemi kiehuu, heitä sinne puolet persiljapuskasta, kenties pari timjaminoksaakin, ja kaada simpukat joukkoon. Ranskassa laittavat usein sekaan myös laakerinlehden, ja persilja on aina lehtipersiljaa! Kansi päälle, jokunen minuutti, ehkä viitisen kuutisen minuuttia höyrytystä. Kääntele simpukoita välillä. Näetkö, ne aukeavat?

Koristele valmis satsi persiljasilpulla ja nosta pöytään. Joskus korvaamme puolet viinistä kermalla lasten toiveesta, mutta silloin simpukat kannattaa nostaa ensin pois ja lisätä vasta sitten kerma liemeen kiehahtamaan.

Ja sinisimpukathan syödään helpoiten sormin. Käytä tyhjää kuoriparia pinsetteinä ja napsi simpukanliha suuhusi. Lusikalla lientä perään. Simpukoiden kanssa maistuvat rapeakuorinen leipä tai ranskalaiset perunat. Ja muistathan, pöydässä ne simpukat, jotka eivät ole keitettäessä auenneet, ohjataan suoraan kiertävään kuoriastiaan eli ”risteilijään”. Niitä ei saa väkivalloin avata ja syödä.