Valitse sivu

Amsterdamissa on valtavasti kirjakauppoja ja divareita, niihin törmää ihan etsimättäkin. Kirjoja ja lehtiä löytyy kattavasti englanniksi, hollantiahan ei lue erkkikään. Jos aika on kortilla, valitse yksi katu, Het Spui, kirjakauppoineen ja kirjakahviloineen. Pari linkkiä lisäksi:

Athenaeum Boekhandel. Se tunnetuin. Tsekkaa myös Athenaeum Nieuwscentrum’in upea lehtivalikoima!
American Book Center ABC
Selexyz-Scheltema
Waterstone’s
The English Bookshop
Lambiek. Euroopan vanhin sarjakuvakauppa!

Herra Kamera ja kaltaisena käyvät tietenkin FOAMissa, mutta valokuvan ystävä ei unohda myöskään FOAMin museokauppaa aiheeseen liittyvine kirjoineen.

Mendon’han me kehuimme jo maasta taivaisiin, sitä älä ohita. Ja kirjailijoiden väitimme istuvan American Hotel’in baarissa, sinne siis drinkille, nuuskimaan uusien kirjojen pyörryttävää tuoksua!

Osuimme muuten kesken kirjakauppakierroksen satumaiseen paikkaan: Begijnhofin ”luostariin”. Astuimme keskustan humusta Spuilta isosta portista sisäpihalle, satojen vuosien päähän kaikesta. Suljetussa pihapiirissä on elänyt ja elää edelleen katolinen sisarkunta (he eivät ole nunnia), jonka historia ulottuu 1100-luvulle. Pihapiiristä löytyy myös Amsterdamin vanhin säästynyt talo, vuodelta 1420. Keskellä on kappeli, pienet talot ja pikkuruiset puutarhat kiertävät aukiota.

(Kirjat eivät tähän lopu: myöhemmin matkalla pääsemme ihan oikeaan pieneen kirjakylään, ja sitä ennen myös Euroopan suurimpaan kirjastoon!)