Valitse sivu

Kun takatalvi iskee ihmisparkaan, ei auta muu kuin kaivaa savipata esiin ja nyyhkyttää lämpöiseen liemeen.

Tämä resepti on Yvan Cadioun kirjasta Modernia ranskalaista kotiruokaa, mutta olosuhteiden (lue: supermarketit vs. ranskalaiset lihakaupat…) pakosta hieman koki muutoksia matkalla. Näin me sen teimme.

Lentilles aux Saucisses eli linssi-makkarapataa

Ruskistele oliiviöljylorauksessa, kuumalla pannulla krouveja lohkoja porkkanaa, sipulia ja purjon pätkiä. Lisää yksi kokonainen valkosipuli, vain uloimmat kuoret kevyesti pois riipaistuna.

Kaada väriä saaneet vihannekset pannulta padan pohjalle.

Pyöräytä vielä kuumalla pannulla iso kasa tomaatinlohkoja. Ai kuinka ne sihisevät! Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin tölkkitomaatit toimisivat tässä vielä paremmin, kokonaiset, kuoritut. Nämä tuoreethan kalttaantuivat uunissa. Tomaatit joka tapauksessa sukeltavat nyt muiden kasvisten perään.

Lisää nyt pataan linssejä. Minä laitoin käyttövalmiita vihreitä ja punaisia. Niiden keittoaika on olematon, joten saattaa mennä hiukan mössöksi verrattuna keittämättömiin linsseihin, mutta mikäs siinä, mössössä vikana, ei niin mikään.

Mausta laakerinlehdillä, kanelitangolla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä.

Lisää mietoa kanalientä, litra, pari, riippuu muiden ainesten määristä ja käyttämistäsi linsseistä.

Pilko lopuksi joukkoon vielä salsiccia-makkaroita, jos pääset niihin käsiksi.Minä en päässyt, mutta löysin lähikaupasta jonkin pientuottajan aivan mahtavan lihaisaa makkaraa (lenkkiä), jonka nimeä en muista (sori!) ja lisäksi laitoin vähän chorizoa siivuina tuomaan topakkuutta makumaailmaan.

Tyrkkää uuniin tunniksi. Nauti ranskankerman ja maalaisleivän kera.
Punaviininä viihdytti tällä kierroksella ranskalainen Gigondas L’Hallali Grande Réserve.