Valitse sivu

 

 

Yves Saint Laurentista kertovan elokuvan Suomen ensi-illan kynnyksellä muistutan muutaman vuoden takaisesta Pierre Thorettonin dokumentista nimeltä L’Amour Fou. Se on hieno (vaikkakin rakenteellisesti hiukan hajanainen) tuokio Saint Laurentin elämänkumppanin Pierre Bergén seurassa hetkellä, jolloin heidän Pariisin kotiaan ja kokoelmaansa puretaan taideteos kerrallaan huutokaupattavaksi. Bergé muistelee edesmennyttä Yvesiä ja viittäkymmentä yhteistä vuotta sekä kertoo eleettömästi Yvesin kamppailusta mielenmustuuden ja valtavien luomispaineiden kanssa.

Elokuvassa on paljon vanhaa valokuva- ja filmimateriaalia. Katsoja saa myös viipyillä pariskunnan kodeissa Pariisissa, Marrakechissa ja Normandiassa. Kirjahyllyt ja -pinot ovat vakuuttavia, voin paljastaa. Dokumentti on kaunista katsottavaa, vaikka aihe on raskas ja surullinenkin. Se on oikeastaan vain hyvin vähän tarina muotitalosta, muodista, tunnetuista luomuksistakaan. Ennemminkin huokaus, kun kaikki on ohi.

Yksinäinen Pierre Bergé kaartaa Café de Floren kulman takaa, astuu sisään ohi terassilla viinilasia nostavan miehen, istuu oviaukon viereen kuuluisille punaisille sohville ja tilaa oeufs cocotte, keitettyjä munia paahdetun leivän kera. Napauttaa kuoren rikki, oikaisee sanomalehteä lautasen vieressä…

Kirjankin luulin löytäväni hyllystäni, mutta se taitaa olla vielä ja vasta kuuluisalla haavelistallani: Pierre Bergé, Lettres à Yves.

When in Paris (or Marrakech): Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent.

Ja aiheeseen liittyen vielä lopuksi muistutan Yle Teeman Muotiviikosta 3.-10.5.
Kirjatoukan tärppi on dokumenttielokuva legendaarisesta muotitoimittajasta, Diana Vreeland, The eye has to travel, lauantaina 10.5. klo 21.50.

Psssssst Virpi, mulla on ysl-dokkari dvd:llä, saa lainata! 🙂

Lue myös: Elokuva-arvio YSL.

TallennaTallenna