comments 7

Lähelle sydäntä

Kevään ihania kirjauutisia ja uutuskirjoja tipahtelee julki, on sellainen lapsonen karkkikaupassa- fiilis. Yksi hykerryttävimmistä uutukaisista on hassua kyllä tuhatvuotinen, mutta vasta suomennettu Tyynynaluskirja. Tätä on odotettu!

“Tyynynaluskirja on noin tuhat vuotta sitten eläneen japanilaisen hovinaisen Sei Shōnagonin kiehtova teos. Yhtäältä se on runsas kokoelma erilaisia muistiinmerkintöjä, jotka Shōnagon on kirjoittanut omaksi ja muiden keisarinnan salongissa palvelleiden hovinaisten huviksi. Se koostuu muun muassa erilaisista sanoilla leikittelevistä luetteloista, yksityisistä pohdinnoista ja runoista.

Toisaalta se on kirjoituksen taidetta, kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin. Se näyttää, miten sanat vievät ihmistä eikä toisinpäin. Se huokuu aivan omaa kauneuttaan, pursuaa naurua, eroottista jännitettä, sukkeluuksia ja sattumuksia hovin arjesta ja juhlasta. Lukijalla avautuu näkymä etäiseen, suljettuun maailmaan ja sen hienostuneisiin nautintoihin.

Tyynynaluskirja on yksi Japanin kirjallisuuden merkittävimmistä ja tunnetuimmista teoksista. Suomentaja Miika Pölkki on laatinut teokseen myös laajan taustoitus- ja selitysosion.”

Teos

Ja tähän kirjaanhan me rakastuimme jo ennen kuin olimme sitä koskaan selailleetkaan, koska niin kauniisti Seistä meille kirjoitti lahjakas Mia Kankimäki, kirjassaan Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.

7 Comments

 1. Paluumuuttajatar says

  No se on pakko saada. Koska meikähän lähtee Kiotoon ihan kohta. Siis kesäkuun alussa. Ja Eilen justiinsa tilasin omaksi tuon asioita, jotka saavat. Luin sen pari vuotta sitten ja nyt on Japanin kunniaksi saatava se omaksi. Sen lukemisesta asti olen halunnut palavasti päästä Kiotoon kirsikankukkien aikaan. Kirsikankukat ei nyt onnistunut, mutta Kioto kuitenkin.

  ps. Myös Meksikoon minun on siis pakko päästä, mutta ei kaikkia kakkuja kerralla.

  • Anna says

   Ah, Kiotoon, ihan mahtavaa! Kirsikankukilla tai ilman, kiehtoisi kyllä!

 2. Belgian Lempi says

  Japaniiiiin kuumiiin lähteisiin, lauletaan Vuohi kaipaa Kalahariin levyllä (sillä on muuten myös ihan superhauska Kuolleet herätkää- biisi Meksikoon liittyen!).

  Me käytiin kolme vuotta sitten Japanissa. Kiotossa ja Tokiossa vaan. Uskomaton matka – uskomaton maa. Olisi huippua nähdä sieltä muitakin paikkoja. Ja suosittelen käymään kuumassa lähteessä, jos osuu sopivasti kohdalle.

 3. Paluumuuttajatar says

  Ah, kiitos tuostakin vinkistä. Minä olen niin japanina, että en oikein jaksa innostua nyt mistään muusta:).

  • Anna says

   Ah, tiedän tunteen, on ihanaa solahtaa matkaan ja tulevaan maahan jo etukäteen ihan kaulaansa myöten! Mulla Meksikon sulattelu kestää näköjään pitkään, eikä meinaa purkautua sanoiksi. Se oli erikoinen, ihmeellinen maa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.