Valitse sivu

Matkapäiväkirja 24.12.2014, osa 1

On jouluaaton aamu. Talon puutarhuri Jerome ja hänen siivouksesta vastaava kumppaninsa ovat jo hyvissä ajoin intoilleet meille ihan oikean joulukuusen. Kuinka kilttiä! Me emme kuitenkaan jää tanssimaan kuusen ympärille vaan suuntaamme aamupalan jälkeen Nizzaan. Meillä on taas tärskyt, nyt siis Marie-Joséen tyttären Clairen kanssa.

Matkaan menee noin 25 minuuttia. Siis jos ajaa oikein. Meidän on hämmästyttävän vaikeaa totella navigaattoria, joten ajamme harhaan, emmekä löydä heti moottoritielle. ”Käänny jyrkästi vasemmalle!”, huutaa navigattoriukkeli, mutta meillä on oma visiomme. Ajamme lopulta hitaampaa, mutta kaunista vuorenrinnereittiä ja myöhästymme.

Claire odottaa Massénan aukiolla. Aivan kuin äitinsä kuva, tunnistan hänet heti! Ja hän varmasti meidät, kovin montaa muuta huitovaa ja hikisenä juoksevaa suomalaisseuruetta ei tyylikkäällä torilla ole. Suukkoja oikealta vasemmalle, poika menee sumppuun kuin simpukka kun kaunis nuori nainen vetää hänet syleilyynsä. Ranskalaiset tervehtimistavat eivät ihan heti luonnistu.

Me haluamme suureen maailmanpyörään! Clairelle sopii, hänkään ei ole koskaan pyörinyt siinä, vaikka on asunut jo pari vuotta Nizzassa. Ostamme poletit ja hyppäämme kiikkerään vaunuun. Ooh! OOH!

Nizza on kaunis, värikäs.

Kieputtuamme useita kierroksia puikkelehdimme uudehkolle puistoalueelle, La Promenade du Paillonille. Keidas keskellä miljoonakaupunkia. Puiston aukion puoleisessa päässä on valtava suihkulähde. Vähän väliä joku uskalikko juoksee keskelle tyyntä hetkeä kunnes melkein parisataa vesipatsasta sinkoutuu ilmaan ja kastelee kulkijan. Se riemu ei katso ikää, jokaisella on tossut märkinä. Suihkulähteen päässä on nyt joulun aikaan valaistu pienoiskopio tai oikeastaan silhuetti vanhasta Belle Epoque- casinosta, joka aikoinaan sijaitsi laiturilla meren päällä Promenade des Anglaisin varrella.

Claire lähtee lentäen perheensä perään pohjoiseen jouluksi, hyvästelemme uuden ystävämme. Suuntaamme kohti vanhaa kaupunkia ja sekä isäni että Helena Petäistön suosittelemaa ravintola Chez Palmyreä. Ravintola on epätoivoisen täynnä, ruinaan ovensuussa, sanon että voimme odottaa, mutta paikkoja ei pikkuruisessa ravintolassa kertakaikkiaan ole. Palaamme myöhemmin uudestaan Nizzaan, katsomaan kaupunkia iltavalaistuksessa, ja silloin ravintola on suljettu. Voi meitä.

Me olemme surkeita tekemään pöytävarauksia, haluamme aina jättää tilaa seikkailulle, ja usein päädymme, me suuret seikkailijat sitten syömään johonkin mitäänsanomattomaan turistikuppilaan. Niin nytkin. Arvaan, että meistä saattaa saada muutaman onnistumisen perusteella kuvan, että tiedämme aina mihin olemme menossa tai ainakin osumme kuin ihmeen kaupalla Täydelliseen Ravintolaan. Ehei. Me olemme niitä, jotka liian myöhään, jo kuolemannälkäisinä vaeltavat ravintolan ovelta toiselle,  ruokalistaa tai ikkunan takaista näkymää epätoivoisesti tulkiten, opaskirjaa hullunkiilto silmissä selaten, toisillemme tiuskien, aina sitä seuraavaa, parempaa ruokapaikkaa tavoitellen…

Lounaan jälkeen on aika suunnata ravitut ajatukset päivän pääateriaan, jouluillalliseen. Mitä ihmettä me söisimme?

Helena Petäistöstä puheenollen. ”Nizza, Cannes ja Biarritz” oli mainio pikkuapulainen lomallamme, ja ainoa matkakirja, jonka pakkasin mukaan. Me olemme Helenan kanssa aika samoilla linjoilla, mielummin klassisia, vanhoja bistroja kuin trendipaikkoja. Charmia mielummin kuin kikkailua. Kirjassa on myös hauskasti kerrottu Rivieran historiasta. ”Onko Helena-täti mukana”, kyselimme toisiltamme aina kun lähdimme talolta liikkeelle.