Valitse sivu

Yhteistyössä: Chyde.fi

Vaikka Pariisissa olinkin taas ihan varma, että vielä jonain päivänä asun Ranskassa, kotiin palattuani olenkin ollut ihan hullun Hanko-huuman vallassa. Valehtelematta, en edelleenkään voi käsittää, että ihminen saa NOIN VAIN asua tämmöisessä paikassa! Minussa elää kaksi puolta, se turuilla ja toreilla kieppuva ihmismagneetti ja toisaalta kotona ja hiljaisilla rannoilla yksin viihtyvä pohdiskelija. Olen ehkä maailman onnekkain tyttö, kun saan toteuttaa molempia minuuksiani. Tarvitsen kumpaakin.

Ihan yksin en tietenkään ole Hangossakaan. Toissapäivänä paasasin monta tuntia ystävättäreni kanssa naisen elämästä, ja eilen Ludowican kanssa kuolemasta. Pienessä kaupungissa syntyy helpommin rajoja rikkovia ystävyyksiä, sillä aseman, ammatin, iän, taustan tai lähes minkään jaottelun mukaan ei hirveästi voi alkaa valikoida ihmisiä, mikäli mielii olla seuroissa. Se on hyvin terveellistä.
Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon taas: kaikki ihmeellisimmät kohtaamiseni ovat kaikesta reissaamisesta huolimatta tapahtuneet Hangossa.

Yksi näistä kohtaamisista on Chyde. Muistan edelleen missä tapasimme ensimmäisen kerran, kaupungintalon galleriassa! Kerroin heti kättelemisen (eipäs, Chydehän pussaa aina poskille!) jälkeen, että olen viettänyt lapsuuteni Chydeniuksentiellä Helsingin Eirassa, mikä minusta oli riittävä todiste uudesta, elinikäisestä ystävyydestä.

Chyden oikea nimi on Jan-Erik Chydenius, mutta luulenpa, että harva tietää tai muistaa sitä. Chyden sen sijaan tuntevat kaikki. Kun kysytään (ja usein kysytään) tietääkö kukaan miten ja mistä Hangosta voisi hankkia (vapaa-ajan) asunnon, vastaus on aina ”kysy Chydeltä”. Voisin luetella hänen kaikenlaisia ansioitaan, mutta eikö tämä sentään ole jotain: hänet valittiin kesällä vuoden unikeoksi ja heitettiin yöpaita päällä Casinon suihkulähteeseen! Chyde on tosi aikaansaava, mutta sen lisäksi hän on superkiltti. Chyde kuuntelee päätään pyöritellen kun me Parkkosen kanssa kahtena epäkäytännöllisyyden huipentumana vatvomme jotain arkielämämme asianhaaraa, ja sitten hän istuttaa meidät alas ja auttaa ja neuvoo. Vierastalon yläkertaakaan emme olisi ikinä saaneet kasaan ilman Chydeä. Meille hän on osoittautunut valkoisella Vespalla kiitäväksi enkeliksi.

Luulen, että Chyde ei kuitenkaan olisi Chyde ilman Elinaansa. Elina on parisuhteen juuret, tai peruskallio. Elina on hiljainen ja viisas. Yhdessä he ovat huipputiimi. Heidän vetovoimastaan kertoo sekin, että kaikki heidän asunnonostaja-asiakkansa vaikuttavat viihtyvän heidän kanssaan kaupanteon jälkeenkin. Chyden seurue on aina se suurin ja äänekkäin, kuin valtava italialainen suku.

Niin, asunnot: Chyde ja Elina ovat tehneet Hankoon jo lähemmäksi sata asuntoa. Vanhoja renoveeraamalla tai uusia rakentamalla. Heistä huomaa, että homma on enemmän kuin bisnestä, vaikka toivottavasti sitäkin. Kyseessä on intohimo, he rakastavat talojansa ja niiden tarinoita.

Me kävimme yhtenä syysiltana aperitiiveilla Hangon Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa kerrostalossa, Hangon Majakassa. Kuten kadun nimikin kertoo, ollaan korkealla, Itäsataman yllä. Hankolaiset kutsuvat vanhaa armeijan rakennusta varmaan ikuisesti Mau Mauksi, mistäköhän sekin nimi tuli? Armeija sieltä lähti jo ajat sitten, mutta nyt vastavalmistuneessa talossa on jo parikymmentä loft-asuntoa ja niissä uutta elämää. Enää yksi asunto on myymättä, ja siellä meillä oli pienet etkot.

Ollapa varoissaan! Ostaisin asunnon numero 12 saman tien alta pois. Betonipalkeissa ja mustissa ikkunanpokissa on jotain hyvin kansainvälistä, Berliiniä, tai Kööpenhaminaa. Tietäisin jo mihin asettaisin kirjapinoni, tuonne makuusopen runkorakenteiden päälle. Valtavalla parvekkeella pääsee sen sijaan saaristolaistunnelmaan, sinne näkyy meri ja siellä tuoksuvat männyt.

Chyden ja Elinan projekteissa on usein lähtöajatuksena yhteisöllisyyteen kannustaminen. Pihat on tehty yhdessä viihtymistä ajatellen ja taloissa on esimerkiksi yhteiset saunat ja fillarikellarit. Eläminen (useimmat Chyden ja Elinan asiakkaat ovat vapaa-ajan hankolaisia) on helppoa ja vaivatonta, sillä kaikki mukavuudet on otettu huomioon, kaikkea on ajateltu. Vanhan tiilirotiskon nimeltämainitsematon asukas ei voi edes ymmärtää kaikkea sitä käytännöllisyyden määrää. Hangon Majakassa jo aulatila on hengästyttävän hieno rosoisine pintoineen, postilokerikkoineen ja taideteoksineen.

Olisin halunnut kuvata asunnon vielä juuri nyt marraskuussa, stailauskalusteista tyhjänä, kun sisällä ja ulkona on samanväristä: graafista, selkeää, mustaa, valkoista ja harmaata. Niin kaunista. Toisaalta asunto kannattaa nähdä ja kokea itse, sen charmi avautuu parhaiten paikan päällä.

Chyden ja Elinan uusin projekti valmistuu parhaillaan kadun toiselle puolelle. Siihen nousee Villa Valio. Jos siis mietit kokonaan tai osittain asettumista Hankoon, mitä lämpimästi itse kullekin suosittelen, kysy Chydeltä!

Kuvat: Chyde.fi, Peter Lundqvist
Aulan suuri maalaus on Isabella Chydeniuksen.

Lue lisää: Jos mielit Hankoon vain lyhyemmäksi aikaa, vinkkaan sinulle osoitteen lomahanko.fi!