Valitse sivu

Sillä hetkellä, kun päätin, että Pariisin-matkani yksi tavoite on syödä Oeufs Cocotte jossakin taiteilijakuppilassa, aloin nähdä tämän pienen yksinkertaisen ruokalajin (aamiainen, lounas, välipala…) pompahtavan esiin joka puolella. Mercissä kaunis nainen grunge-pipossaan istuu pöytään, kaivaa kirjan kassistaan ja tilaa kaksi luomukananmunaa. Toisaalla nuori pariskunta pyörittelee sormissaan rapeaksi paahdettua maalaisleipää ja suutelee keltuaisten yli. Café de Floressa tehokas lounastaja tempaisee Cocottensa kahdella lusikan kauhaisulla, ja nakertaa pitkät leipäsiivut samalla kun takoo läppäriään. Minä en tietenkään onnistunut syömään Cocotteja Pariisissa. Toin sen tavallaan tuliaisiksi kotiin, pienen palan Pariisia… Toinen herkku, jota olisin halunnut maistaa, mutten ehtinyt, on L’Os Moelle; luuydintä paahtoleivällä, mustapippurin kera.

Oeufs Cocotte (1:lle)

Keitä kaksi luomumunaa, jätä keltuainen valuvaksi (kuvassa keitin jo hiukan yli).
Paahda maalaisleipää, ja leikkaa viipaleet pitkiksi ”sormiksi”. Voitele kevyesti voilla.
Kuori ja halkaise munat, tai vielä mielummin nauti kuumiltaan munakupista lakki irrotettuna, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Koristele halutessasi ruohosipulisilpulla.
Dippaa leipää keltuaiseen, ja syö lusikalla loput.

Voit varioida annosta juhlavammaksi ja ruokaisammaksi mm. tarjoamalla munien je leivän kera savulohta, pekonia, paahdettuja herkkusieniä, keitettyä pinaattia… Jotkut sekoittavat keltuaiseen lusikallisen ranskankermaa.

Tiedoksi kaikille: Toivon joululahjaksi munakuppia ja pyörivää postikorttitelinettä.

Lehti: Country Living, November 2012.