Valitse sivu

Pysyttelemme edelleen samoilla kulmilla. Nyt käännymme lempikadulleni Rue de Bretagne’lle, jossa sijaitsee lempitorini, Le Marché des Enfants-Rouges, Pariisin vanhin katettu tori. Nimi tulee ammoisesta orpokodista, jonka pikkuasukkaat oli puettu punaisiin essuihin…
Yli 400-vuotiaan torin voi vahingossa kokonaan ohittaa, jos ei hoksaa kurkistaa kapeista porttikäytävistä sisään, numeron 39 kohdalta. Täällä on hauska nauttia lounas ja antautua juttusille torikauppiaiden ja muiden lounastajien kanssa hyvien reseptien toivossa. Kadun varrella ruokahullua hemmotellaan lisää; herkkukaupat vyöryvät jalkakäytäville. Minä voisin taapertaa edes takaisin tätä katua monta päivää maistiaisten voimalla!

Juurikin torien ja ruokakauppojen takia suosittelen ainakin kerran asumaan Pariisissa hotellin sijasta keittiöllisessä huoneistossa; raaka-aineiden ostaminen, lihakaupassa, maustepuodissa, vihannestorilla, juustokärryillä ja kalatiskeillä asioiminen ja sitten korin antimista itse kokkaaminen on ihana elämys.

(Vähän hassua muuten puhua ”lempikadusta” ja ”lempitorista”, enhän tietenkään ole kaikkia katuja ja toreja kolunnut ja kokenut. Korjataan siis, että lemppareita näiden vähäisten vaelluksieni perusteella!)

Rue de Bretagne’lla kököttää myös Chez Omar, joka ei ehkä enää ole niin hip, pop ja cool kuin aikoinaan, mutta uskollisia couscous-asiakkaita ravintolalla joka tapauksessa on jonoksi asti, vuodesta toiseen.

Rue de Bretagne’n ja Rue Charlot’n kulmassa sijaitsee valokuvagalleria, Images & Portraits, jonka omistaja Fabien Breuvart kerää ja myy hylättyjä ja löydettyjä valokuvia, tuntemattomia potretteja, ja rakentelee niistä ulkoseinille lumoavia näyttelyitä. Hän on myös valokuvaaja, haaveenani olisikin yllättää joskus Herra Kamera muotokuvasessiolla Pariisissa. Se, tai alaston hieroja (se on kuulkaas kuulemma aivan hittituote Pariisissa!), jompi kumpi isänpäivälahjaksi?

Pariisissa on lähemmäksi sata toria, asetutpa hotelliin tai vuokrahuoneistoon, mihin kaupunginosaan vain, löydät varmasti oman suosikkisi. Pariisin torit viikonpäivittäin löydät täältä.