Valitse sivu

Kirjoittelen juuri ystävälleni Pariisin-vinkkejäni. Miksi en kopioisi niitä samantien tänne? Juu juu, osan kuvista ja vinkeistä olette ehkä nähneet ja saaneet jo aikaisemminkin tässä blogissa, mutta nyt, kootummin.

Aloitetaan yhdestä kadusta, johon mahtuu monta kivaa asiaa. Rue Vieille-du-Temple, Marais. Myönnetään, ei ehkä maailman omaperäisin ehdotus, mutta jos vasta aloittelet Pariisi-uraasi, niin mikset asettuisi mestoille, jossa on käden ulottuvilla kivoja baareja, kauppoja ja taidegallerioita, ja josta pääset parilla harppauksella Seinen rantaan, Notre Damelle, vasemmalle rannalle Boulevard Saint Germainin taiteilijakuppiloihin, tai toiseen suuntaan Place de la Bastillen taakse 11 kaupunginosaan, ylös Parc de Buttes Chaumont’iin piknikille ja Bellevillen rosoisille kujille etsimään Edith Piafin jalkakäytäviä… ja metrohan vie minne vain.

– Hotelli Caron De Beaumarchais, Rue de Rivolin kulmassa. Huoneet ovat toki pieniä kuin kenkälaatikot, mutta nättejä kuin napit. Toinen hotellivinkki kulmilta, jonka olen saanut ystävältä, vaan en itse vielä testannut, on Jeanne d’Arc, rue de Jarente.
 
– La Belle Hortense, 31 rue Vieille-du-Temple, kirjakauppa-viinibaari, jossa joskus tanssahdellaan, joskus luetaan Marguerite Duras’ta asiakkaille ääneen. Voitteko haudata minut aikanaan tuonne lattian alle?

– À la Ville de Rodez, 22 rue Vieille-du-Temple, ihana, tuokusuva herkkupuoti, josta voit uupuneena poimia ruskeaan paperiin käärittyjä juustoja, pateita, makkaroita, suolakurkkuja  ja oliiveja hotellihuoneeseen ja nostaa hetkeksi jalat ylös.

– Au Petit Fer à Cheval, kurkista pikkuisen bistron takahuoneeseen, huomaa kaunis mosaiikkilattia, tilaa vuohenjuustosalaatti ja lasi viiniä. Et vain voi lakata hymyilemästä. Hyvän vuohenjuustosalaatin (ja muutakin, tietenkin) saat myös viereisestä Les Philosophes’ista. Kulmilla on monta muutakin hauskaa pientä ruokalaa. Meillä on ollut hirmuisen lystiä monessa, vaikka ruoka ei olisikaan ollut mitään tavallista sipulipiirakkaa kummempaa, ja toisaalta myös hienosti, äärettömän herkullisesti ja kalliisti voit itsesi näillä kulmilla ravita.

KULMAN TAKANA:

– Hôtel de Ville eli kaupungintalo vaihtuvine näyttelyineen. Isolla aukiolla yksi kuuluisista karuselleista.

– L’Eléphant de Nil, metro ”Saint Paul’in” kohdalla hauska, pieni kuppila . Hyvää ruokaa ja live-musaa muutaman pöydän bistrossa.

– Juutalaiskorttelit rinkelipuoteineen, deleineen ja ihana Place des Vosges. Etsi Victor Hugon ikkunat tai jos olet todellinen kirjatoukka, poikkeat tietenkin pyhiinvaelluksella kotimuseossa!

– L’As de Fallafel, 34, rue des Rosiers, josta Lenny Kravitzkin hakee purtavaa, miksemme siis mekin.

– Taidetta, museoita gallerioita… Centre Pompidou eli kavereiden kesken Beaubourg (woooaaaaah sitä museokauppaaaaaa…) ja sen kyljessä sijaitseva Atelier Brancusi, Musée Picasso, Maison Europeénne de la Photographie…. omituisten otusten kerho Maison de la Chasse & de la Nature

– Merci Merci (Boulevard Beaumarchais), Colette (Rue Saint-Honoré)…, mutta palataan kivoihin kauppoihin myöhemmin.

– Ja OIH, Rue de Bretagne, se onkin lempilempikatuni, ja sekin vaatii jo ihan oman esittelynsä. A bientôt!

Huomio! Maailma muuttuu, ravintolat muuttuvat, ihmiset vaihtuvat, planeetat liikahtelevat. Älä siis osoita Kirjatoukkaa syyttävällä sormella, jos vinkeistä joku ei vastaakaan enää kuvausta…