Valitse sivu

Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Seisoimme hotelli Klaus K:n aulassa, matkalla sunnuntailounaalle, kun valtava hai ui lasiseinän takaa eteemme, kita ammollaan, kiiltävä pyrstö ilmaa piiskoen. Samassa viereemme pysähtyy komea, melkein parimetrinen tatuoitu mies, hymyilee, kättelee, ja sanoo: ”I made that”.

Hollantilainen kuvanveistäjä Ron Moret toi silmiemme edessä Klaus K:n aulaan teoksen, jota todellakin kannattaa käydä katsomassa. Korkeassa tilassa ui haipari ja niiden keskellä melkein messiaaninen sukeltaja on nousemassa pintaan, jota ei ole. Teräslevyt pullistelevat, isot, painavat pultit kiiltelevät, paksut vaijerit tuskin heilahtavat kovassakaan puskussa, ja silti kaikki on kevyttä, kuin unessa. Hämmästyttävää. Lumoavaa.

Nosturimies tekee ensin oman osuutensa, valtava kehä kiinnitetään kattoon, sen jälkeen jalkakäytävältä kannetaan apuvoimin kaarelle jännittynyt miehen hahmo. Taiteilija koskettaa vielä sukeltajan jalkaa, taivuttaa irvistäen räpylän siihen liikkeeseen, johon se on tarkoitettu. Viimeinen heilahdus, osat asettuvat paikoilleen. (Ihan kuin hain evät väreilisivät, pumppaisivat hieman…) Mutta nyt kaikki on valmista, on hetki aikaa poseerata kuvaajalle työn tilaajan, hotellin omistajan Marc Skvorc’in kanssa.

Työ on paikoillaan  ja näytteillä vuoden ajan.

Dutch sculptor Ron Moret and hotel owner Marc Skvorc at the mounting of Moret’s very powerful work of art at Hotel Klaus K, Helsinki.