Valitse sivu

Meillä on kautta yhteisten aikojemme ollut tapana ottaa peilikuvia. Ja semmoisiin pieniin passikuva-automaatteihinkin on ollut joku vimma tunkeutua, ensin kaksin, sitten kolmistaan, pian pienessä kuvaruudussa näkyi jo neljä nuppia, ja kun meitä lopulta oli viisi, oli pakko lopettaa lastenteko, koska enempää ei passikuviin olisi mahtunut!

Tässä me olemme viime lauantaina, Renoirin talon yläkerran kylpyhuoneessa, muikistelemassa. Alakerrassa oli komea peili, mutta vartijarouva seisoi koko ajan selän takana ja alkoi nolottaa. Niissä kuvissa näkyy vain Herra Kamera pokkana ja leveästi hymyilevänä ja semmoinen musta viuhahdus vieressä, kun pakenen kuvasta pois. Jostain syystä peilikuvahimomme aktivoituu lähinnä vain museoissa, niissä pitää olla nopea, ja kuvat ovat vauhdin ja varastetun hetken takia usein hiukan vinossa.

Mutta voi, kyllä me vanhenemme, kuva kuvalta, ei voi mitään. Passikuva-automaatin haalistuneessa kuvassa 20 vuotta sitten nauravilla, etäisesti meitä muistuttavilla suukkosuilla ei ole juonteen juonnetta silmäkulmissaan, ei hiuksissa hopeaa eikä harteilla painoa. Kunpa emme silti lakkaisi ottamasta kuvia. Joskus kahdenkymmenen, kolmenkymmenen tai neljänkymmenen vuoden kuluttua katsomme tätä hetkeä ja ajettelemme, että olimmepa nuoria silloin. Nuoria ja hölmöjä!

Herra Kameralla on tänään syntymäpäivä, ikään lisätään siis peräti vuosi. Illalla juhlimme sankarpoikaa mätileipien, ahvenfileiden, parsan ja muiden herkkujen äärellä. Lisäksi minulla on hänelle onnellinen lahja…