comments 7

Kaksi maailmaa

Maailmanpolitiikasta kiinnostuneille (ja tuohon jatkuvaan auringonpaisteeseen kyllästyneille, vitsi vitsi :)) tiedoksi:

Netflixissä on katsottavissa dokumenttielokuva Obama – The Final Year sekä neliosainen sarja Trump – Amerikkalainen unelma. On aika kuumottavaa ymmärtää kuinka paljon koko maapallomme kannalta on kiinni siitä, kuka keikkuu Valkoisen talon korkeimmalla pallilla ja minkälaiset ihmiset työskentelevät presidentin tiimissä ja nimissä. Ja kuinka kaikki voi rakentua ja murentua, pelastua tai tuhoutua näiden ihmisten arvojen ja prioriteettien myötä. Semmoinen kännissä ja läpällä äänestäminen kun on kuin pirullinen perhosen siivenisku, vaikutukset ulottuvat kauas, maantieteellisesti ja ajallisesti. No nyt olin ilkeä, tiedän että Trumpia äänestettiin myös selvinpäin ja tietoisesti. Kumpi sitten onkaan suurempi aivosolmu.

Näiden perään voi vielä tuoreeltaan aloitella Areenan uuden sarjan Vuosi The New York Timesin toimituksessa, josta katsottavissa on nyt ensimmäinen osa. Seuraavat kolme julkaistaan viikottain torstaisin. Hyvin koukuttava, myös journalistisen työn kulisseihin kurkistamisen kannalta. Tykkään.

Ja koska nyt kerran osasin näköjään vielä kirjautua sisään blogiini, niin listataan (ei missään muussa järkässä kuin siinä missä satuin muistamaan) muutama ajankohtaisohjelma/podcast, joita kuuntelen kävelylenkeilläni, useimmiten Acastista tai Areenasta.

1. Polittiikkaradio. Sakari Sirkkasta olen fanittanut näillä nurkilla ennenkin, mutta rakastan MYÖS Tapio Pajusta sekä Polittiikaradio Extran Puheet päreiksi-erikoisjaksojen dosenttia Vesa “tervepä terve” Heikkistä. Polittiikaradion tylsimmät jaksot säästän unettomiin öihin, olen pavlovoinut itseni nukahtamaan jo tunnarin kohdalla, niin paljon luotan potitiikkaradiolaisiin.

2. Politbyroo, välillä superärsyttävä, mutta mä tykkään vähän ärsyyntyä, ei siinä mitään.

3. Hesarin Uutisraportti Podcast. Villiintyy välillä viihteen puolelle, mutta menkööt. HS Aamusaunaan en ole vielä kiintynyt, mutta ei musta koskaan tiedä.

4. Pyöreä pöytä. Huomaan usein väitteleväni puoliääneen ohjelman tekijöiden kanssa tai kannustavani heitä pieneen keskinäiseen torailuun, virkistävää.

5. Jälkiviisaat, tv-ohjelma joo, mutta ei siinä ole varsinaisesti mitään katsomista, joten kuuntelen vain. Pidempäänkin kuuntelis.

6. Ylen Ykkösaamu. Silloin tällöin, riippuu aiheista.

7. Radio Helsingin Tasavalta, joka kylläkin loppui juuri, mutta jaksot edelleen kuunneltavissa. Ihan parasta kun tuli kaksi tunnin jaksoa putkeen, paneeli ja haastis. Jestas mun askelmittari raksutti!

8. Ruben Stiller, aiheesta ja vieraista riippuen. Liika on liikaa, Rubenia. Kuuntelin (katselin) myös Pressiklubia sinnikkäästi ja säännöllisesti sen hamaan loppuun saakka, myös juontajan vaihduttua, jota tietysti protestoin.

Mitäs muita hyviä (tai sopivan ärsyttäviä) asia-, uutis- ja ajankohtaispodcasteja maailmalla pyörii, vinkatkaa? En ole vielä edes lähtenyt seikkailemaan englannin- tai ranskankielisille podcast-apajille!

7 Comments

 1. Anne T says

  Ihan sairaan kova toi Vuosi the New York Timesin toimituksessa! Odotellut uutta jaksoa kuin kuuta nousevaa… Yleltä Kalle Haatanen on mahtava (toimii myös nukahtamiseen) ja Television tiiliskivet.

  • Anna says

   Mäkään en kestä, viikko on ihan sairaan pitkä aika odottaa!

 2. Anne T says

  Niin no, olisi voinut vähän perustellakin: filosofi Kalle Haatanen käsittelee yleensä historiallis-yhteiskunnallisia kysymyksiä humanistisella ja rauhallisella, mutta nokkelalla otteella. Pidän siitä, että hän ei ole mitenkään ylimääräisen provosoiva tai raflaava vaan toimittaja, joka ei tyrkytä itseään tai kysymyksiään vaan pyrkii aitoon keskusteluun.

  Television tiiliskivistä on nyt uusia jaksoja! Syvällistä analyysia televisiosarjoista, mahtavasti avataan sarjoja ei vain sisältä käsin, vaan sitä miten sarjat puhuttelevat ja kiinnittyvät siihen aikaan ja yhteiskuntaan, joissa ne on toteutettu. Toimii varsinkin, jos lähipiirissä ei kukaan satu katsomaan jotain samaa sarjaa kuin itse, niin täältä voi saada analyyttista vertaistukea. En esimerkiksi olisi voinut katsoa Handmaid’s Talea yksin.

  • Anna says

   Kalle Haatsella on ihana ääni, totta, kuuntelen silloin tällöin. Hyvä kun muistutit. Televison tiiliskivistä kuuntelin Handmaid’s Tale-jakson, mutta koska katson niin vähän sarjoja, en ole oikein tempautunut. En ole katsonut Handmaidiakaan kylläkään, eikä se estänyt kuuntelemasta, joten… 🙂 Mun niin tekisi mieli, ja kiinnostaisi, mutta ahdistaa jo valmiiksi…

 3. Anne T says

  Joo, Handmaid on h e a v y. Siis oikeasti, melkeinpä konkreettisesti painava. Painavaa asiaa. Mutta suosittelen kuitenkin, se avaa ajattelemaan nykymenoakin uudella tavalla. Mutta ainahan ei jaksa ajatella 😀

  • Anna says

   Oletko lukenut kirjana, arvon missä järjestyksessä tempaisisin (kirja vs. sarja)?

 4. Anne T says

  En ole vielä lukenut, kun en ennen sarjaa älynnyt että se pohjautuu kirjaan. Jos nyt päättäisin, lukisin ensin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.