Valitse sivu

Epäröin viikkokaupalla tämän reseptin jakamista. Veriappelsiinirisotto lienee uusi avokadopasta, pioni tai musta, mutta olkoot. Jos siellä jossain on vielä joku, joka ei ole törmännyt kyseiseen herkkuun, niin nyt se löytyy tältäkin kanavalta, vaikka viikonloppuanne sulostuttamaan.

Minä olin jo ohittanut olankohautuksella veriappelsiinirisotto-huuman kun törmäsin taivaalliseen versioon Yes Yes Yes! -ravintolassa Helsingissä tammikuussa. (Kyllä, se ON ihana ravintola! Jo sisutuksesta tulee hyvä mieli, ruoasta nyt puhumattakaan.) Risotto on yksi niitä ruokalajeja, joissa en ihan hirveästi lähtisi täydellistä, klassista settiä säätämään, mutta siitäpä veriappelsiinirisotto piu paut piittasi, vaan ui liiveihin ensi haarukallisella.

Risotosta tohkeissani muistin Sivumaku-blogin kehutun reseptin, joka puolestaan sai innoituksensa yhdestä lemppariravintolastani BasBasista.

Siinä hetkessä kun me lopulta äidyimme kokeilemaan reseptiä, oli taas (olevinaan) kiire ja hässäkkä, joten kaikki vähänkään vaivannäköä vaativat yksityiskohdat karsiutuivat pois. Me valitsimme oikotien onneen. Ja silti pelitti!

(Suosittelen silti kokeilemaan myös alkuperäistä hienostunutta ohjetta ajan kanssa.)

Veriappelsiinirisotto hässäkässä

Valmista timjamipuskalla ryyditettyä kasvislientä kattilallinen, purista noin 3-4 veriappelsiinista mehut ja raasta yhden veriappelsiinin kuori varovasti talteen. Raasta parmesania iso keko valmiiksi.

Kuullota silputtua salottisipulia ja valkosipulia voissa paksupohjaisessa kattilassa, lisää risottoriisiä sen verran kun on syöjiä.

Hyvästä risottoriisistä ei kannata tinkiä, onhan se nyt sentään koko ruokalajin pääraaka-aine!

Kun riisi on läpikuultavaa, lisää veriappelsiinin mehusta noin puolet, siinä kohtaa kun normaalisti heittäisit viiniä kattilaan. Lisää myös raastettu veriappelsiinin kuori. Voi kuinka kauniin väristä!

Aloita sitten kasvisliemen annostelu risottoon kauhallinen kerrallaan. Hiero liemi riisiin, tarkkaile tilannetta ja maistele kunnes riisi on sopivan kypsää, vaan ei liian. Lisää vielä vähän kasvislientä ja loput appelsiinimehut. Muista, että risotto imaisee vielä nesteitä itseensä, joten se saa olla tässä vaiheessa hyvinkin liemimäistä.

Pyöritä risottoon avokätisesti parmesania ja pari lusikallista mascarponejuustoa. Kiillota voinokareella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ei vain hyvää, vaan TOSI HYVÄÄ!