Valitse sivu

Matkapäiväkirja 24.12.2014, osa 2

Olimme aattoillan talolla. Vietettyämme päivän Nizzassa laukaten, kävimme vain ruokakaupassa ja asetuimme aloillemme nauttimaan ”jouluvaloista”, jota koko edessä avautuva maisema tarjosi.

Olimme yrittäneet miettiä jouluaaton ateriaa etukäteen. Ensin sitä, söisimmekö sen jossakin ravintolassa, ja kun sitten haastattelin alkuasukkaita heidän joulukäyttäytymisestään, päätimme mekin olla perheen kesken kotosalla. No mitä sitten syödään, onhan kyseessä yksi vuoden suurista juhla-aterioista? Kissanviikset, ajattelimme. Me syömme ihan mitä huvittaa. Turha on väkisin rakentaa joulujoulua, jos sitä on lähtenyt karkuun!

Ostimme sentään Nizzasta, Lenôtren leipomosta illan kruunuksi järisyttävän arvokkaan mutta todentotta jumalaisen jouluhalon eli Bûche de Noël-kakun. Ja ehkä hiukan suklaakonvehteja. Ja fois gras’ta. Loput haimme supermarketin valmisherkkutiskiltä; gratinoitavia sinisimpukoita, helmikanaa ja kanttarelleja riesling-kermakastikkeessa, paahdettuja pariisinperunoita, vihreää salaattia. Lähikaupan ”talon samppanjaa” ruokajuomaksi ja lapsille lemonadea makusiirapilla, ranskalaisittain. 
Ostereita, ranskalaisten jouluherkkua myytiin joka paikassa röykkiöittäin, pienissä puukoreissaan jääpedeillä. Me emme kuitenkaan ruvenneet jouluaattona harjoittelemaan osterinavaamista. 

Olimme ajelleet aikaisemmin tarkistamaan Mouginsin keskiyönmessun aikataulun, mutta vaihdoimme lopulta ruuhkaisan kirkkotien suosiolla korttipeleihin ja pyjamanhousuihin. Ristiseiska, kuka kuppaa!

Rivierallakin ilta tummui nopeasti, jo viideltä oli ihan pimeää. Auringonlaskukuvien kanssa sai olla siis vikkelä. Loput illasta ja yöstä valaisivat alla sykkivä kaupunki, lyhdyt, kynttilät ja pihamaan lamppurimpsut. Ja tähdet. Mausteinen kupliva talven juhliin syntyy kuohuviinistä, mandariinimehusta ja rosmariininoksasta!