Valitse sivu

Kirjailijat Chrales Bukowski ja Henry Miller, sekä beat-runoilija Lawrence Ferlinghetti.

Kyllä elämä on ihmeellistä.

Istuin iltana muutamana taas takapihallamme, rappusilla, auringonsäteessä, kun sain vieraan. Olin tavannut Joanin pikaisesti pari vuotta aikaisemmin, ja nyt hän istahti kanssani ison vaahteramme alle, räsymaton reunalle, ja jatkoimme juttua siitä mihin viimeksi jäimme. Tarinointia siivitti vadillinen graavilohta, saaristolaisleipää, kirnuvoita, kanttarellikastiketta ja Ahvenanmaan kermajuustoa. Herra Kamera kaateli viiniä laseihin.

Joan Ganny (also known as Joan Gannij) on amerikkalainen valokuvaaja, toimittaja, laulujen sanoittaja, lastenkirjailija, copy writer, radiopersoona, deejii, matkakirjoittaja ja runoilija. Hän on myös koko maailmaan kadehdittavalla uteliaisuudella ja intohimolla suhtautuva nomadi, joka asuu ja opettaa nykyään Amsterdamissa, ja jolla on Suomeen erityinen side ja suhde. Työn alla onkin kirja To Finland with Love

Joan on myös erinomainen muotokuvaaja, ja tunnettu varsinkin intiimeistä potreteista ystävästään Chares Bukowskista.Yhteistyönä syntynyt kirja The Cruelty of the Loveless Love on nykyään keräilyharvinaisuus. Eräs toinen kirjailijaystävä oli Henry Miller, ja minun suosikkikuvani, jota en voi lakata katselemasta, on tuo sininen muotokuva yli 80-vuotiaasta Milleristä, suljetuin silmin…

Iltapalan jälkeen kävelimme Hangon Itäsatamaan, jossa tämä tumma kaunotar kaarsi ällistykseksemme pursiseuran ravintolan terassille tapaamaan kontrabassoa jazzin tahtiin kaulailevaa nuorta ja komeaa Jan Simonsia, Tukholmassa asuvaa suomalaista muusikkoa, joka tietenkin, kuinkas muuten, sattui olemaan Joanin ystävä. Hengailimme vielä lopuksi hetken Herra Kameran studiolla, jossa nämä kaksi valokuvaajaa kuvasivat toinen toisiaan illan ohenevassa valossa.

Me lähdimme seuraavana aamuna Helsinkiin, Joan jäi Hankoon. Kun palasimme, takaovellemme oli jätetty pullo kuohuvaa, hauska käsinkirjoitettu tarina Joanin viikonlopun lukuisista yllättävistä ystävystymisistä ja kohtaamisista (miten hän sen oikein tekee!?) ja kehotus: ”Please lift your glasses and think of me!”

And so we did, Joan. So we did.

Suomessa Joan Ganny on pitänyt kolme valokuvanäyttelyä;

– Charles Bukowski: Portraits of the
Man Behind the Myth

– Joan Gannij’s Hollywood 1970s: Ice
Pix: Portraits of Famous People and their Refrigerators, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Alice Cooper and more
– Made in Finland: Portraits
of Kirsti Pakkanen, Yrjö Kukkapuro, Rosa Liksom, Jörn
Donner, Carl-Gustav Lilius, Irmelin Sandman Lilius, Antonia
Ringbom, Anna-Maija Tanttu, Pentti Sammalahti and more.

Joanin lastenkirjoja ”Hiljainen hirvi” ja ”Viisas virtahepo” myy mm. Akateeminen ja postikortteja saa Helsingin ja Turun Sammakoista.

All the portraits on the post cards are by Joan Ganny.

KLIK: joangannij.com