Valitse sivu

Mä olen siitä vekkuli, että pystyn tekemään mitättömistä asioista valtavia ongelmia ihan tuosta noin vaan, ja sitten toisaalta taas kääntämään vaikeat asiat kiinnostaviksi haasteiksi.

Otetaan nyt vaikka Case Meksikon Pitkä Lentomatka.

Ensin mä olin ihan että ei hemmetti, pelottaa, ahdistaa, enkä takuulla tule selviämään hengissä. (Muun muassa koska en käy lentokoneiden enkä junien vessoissa koskaan eli ikinä).

Mutta sitten aikani henkeäni haukottuani ja sureksittuani päätin, että tästähän otetaankin kuulkaa ilo irti! Minähän rakastan tämmöistä suunnittelemista!

Me lennämme siis joulukuun puolessa välissä Helsingistä Madridin kautta Mexico Cityyn. Kun laskee mukaan ajomatkat Hangosta Helsinkiin, olemme matkalla noin vuorokauden, josta siis suurimman osan ilmastoiduissa tiloissa, joissa on loisteputkivaloa. Kummatkin asioita, jotka saavat minut romahtamaan.

Lentoaika Madridista Mexico Cityyn on yli 12 tuntia.

Se on AIKA MONTA TUNTIA RUTIKUIVAA LENTOKONEILMAA JA PAIKALLAAN ISTUMISTA. Tätä ennenhän olen määritellyt maksimilentoajakseni 3,5 tuntia…

Olen kuitenkin nyt kehittänyt selviytymissysteemin, joka perustuu kauneudenhoidollisiin toimenpiteisiin. Olen mielikuvaharjoitellut itselleni eräänlaisen lentokone-span.

Laitoin tässä päivänä muutamana mutsille viestiä.

Oletko sä antanut mulle jo joululahjan? Toivon rahaa.

Pitkän viestittelyn jälkeen (kyllä on taas tässä viikkotolkulla mennyt whatsappin varressa) mutsi siirsi PIENEN SUMMAN tililleni ennenaikaiseksi joululahjaksi, saatesanoilla:

Ei kukkia, ei seerumeita, etkä tarjoa samppanjaa kenellekään.

Hyvin se tyttärensä tuntee. Hän ei kuitenkaan kieltänyt IHOÖLJYJÄ, joten menin ja ostin heti Acon Renewal Face Oilia* aloittaakseni lentokone-spani kokoamisen!

*Kiitos vinkistä MileStyle Blog

Olen nyt pitkällisen tutkimustyön tuloksena laatinut oman muistilistani pitkille lentomatkoille, toki jo hyvissä ajoin ennen pitkää lentomatkaa ja sen suomaa kokemusta:

(Olen lentänyt kyllä nuorena mm. pisimmillään Hki-Lontoo-New York-Chicago -session, mutta sitä ei lasketa, sillä nuorenahan sitä pystyy ihan mihin tahansa eikä mikään tunnu missään. Ajatella, että silloin sitä todella lennettiin 15-vuotiaina pitkin maailmaa ilman kännyköitä, ja kotiväki saattoi vain toivoa, että joskus parin vuorokauden kuluttua kuulisivat rätisevän lankapuhelimen toisesta päästä heiveröisen tiedon perillepääsystä…)

1. Valitse paikkasi. Tätä emme valitettavasti ole päässeet vielä tekemään, jostain syystä Iberian lennolle ei saa edes kovalla rahalla varattua paikkoja etukäteen. Seuraava mahdollisuus on sitten kun online check-in käynnistyy, täytyy olla kärppänä. Aion myös luonnollisesti tarvittaessa rettelöidä Madridin lentokentällä. Osaan kuulostaa aivan joltakin roolihahmolta Almodovarin elokuvasta Naisia hermoromahduksen partaalla, kun sille päälle satun.

Me olemme matkassa koko viisikko, ja olisi kivaa istua edes jotakuinkin lähekkäin. Haluan myös jostain syystä istua koneen etuosassa ja varmistua siitä, että minun ja käytävän välissä on vain omaa väkeä. Parkkosen pitää lievän ahtaanpaikankammon takia istua aina käytäväpaikalla, myös elokuvateattereissa. Minä pidän ikkunapaikastakin, koska siellä saa käpertyä omiin oloihinsa, mutta vieraiden yli loikkiminen ei ole kauhean mukavaa.

(Suurin osa ihmisistä haluaa istua kuulemma koneen etuosassa. Siksi moni suosiikin koneen takaosaa, jossa saattaa tästä syystä olla väljempää.)

Jos olisin varoissani, upgreidaisin tietenkin koko sakin.

2. Pukeudu fiksusti. Ja kun sanon fiksusti, tarkoitan, että älä pukeudu kuten minä, jolla on pakkomielle hurmata aina kohdemaan koko asukaspohja heti lentokentällä, omasta mukavuudesta viis. Aion olla viisaampi tällä kertaa, ja olenkin jo suunnitellut itselleni lentoasun.

(Lentoasun, kiekui mutsi puhelimeen, aiotko sä lähteä lentoon!)

Tahdon pehmeät, mutta pohkeita nuolevat vajaamittaiset housut, paljaat nilkat, mustat lenkkarit, jätti t-paidan, joka valahtaa toiselta olkapäältä, harmaan kauniisti laskeutuvan alpakkavauvasta tehdyn villatakin taskuilla ja valtavan mustan shaalin. Asuni kruunaa äärettömän tyylikäs mutta silti leikkisä luonnonmateriaaleista valmistettu unimaski, jota en ole vielä löytänyt. Vaihdan kengät koneessa aamutossuihin (hotellista pöllityt) ja mustiin villasukkiin. Paljon hopeakoruja.

Kassiin pakkaan vielä joitakin vaihtovaatteita, mikäli tunnen oloni nuhjuiseksi loppusuoralla sekä mustat flipflopit. Vaikka Mexico Cityssä todennäköisesti onkin noin viisi astetta ”lämmintä” klo 4:50 kun laskeudumme…

3. Unohda meikit ja piilarit. Pistä rillit päähän. EHDOTTOMASTI MULLE VAIKEIN RASTI TÄMÄ! Katso kohta 2. ”kohdemaan koko asukaspohjan hurmaaminen”. Minulle luonnontilassa oleminen tarkoittaa paljon mustaa kajalia, kaikki muu on luonnotonta. Mutta koska haluan lotrata naamaani noin 300 euron arvosta vapaita radikaaleja lentomatkan aikana, ja koska haluan, että minulla on silmämunat vielä Meksikossakin, joudun taipumaan.

Vinkki: Ennen laskeutumista voit pyytää pari jääpalaa, kietoa ne kahteen servettiin ja nostaa hetkeksi silmille. Ah!

4. Pakkaa käsimatkatavarakassi järjellä, ei kiireellä. Minulla on vanha, ihana ruskeanahkainen kassi, joka on notkea ja tilava ja muuten täydellinen, mutta siinä ei ole mitään sisälokeroita. Laita siis tavarat omiin pieniin pussukoihin käyttötarkoituksen mukaan. Voiteet ja raikasteet yhteen, eväät yhteen, meikit yhteen, pillerit yhteen, laturit, laitteet ja kuulokkeet yhteen. Kun kaikella on paikkansa, on asiat helppo löytää. Gauharillahan on se mielettömän kaunis ja kätevä meikkipussisarja!

Ja vaikka haluatkin olla varautunut kaikkeen, ei matkakassia kannata turvottaa jalkatilan kustannuksella. Pienilläkin asioilla voi omasta paikasta tehdä mieleisen pesän.

5. Syö järkevästi, ennen lentoa ja lennolla. Pizzaa ja punaviiniä ei lasketa järkeväksi syömiseksi, josta olen erityisen pahoillani. Samoin kuin siitä, että välilaskumme Madridin lentokentällä kestää nelisen tuntia = olen LÄHELLÄ TAPAKSIA nelisen tuntia, mutta saan omien sääntöjeni mukaan syödä vain laihaa kanakeittoa tai salaattia. Tapasten lisäksi ikiomalla kieltolistallani ovat alkoholi, kahvi, hiilihapotetut juomat, sokeri, liika suola ja vehnä. Lentokoneilma turvottaa ja kuivattaa, ja minä haluan laskeutua litteänä ja kosteana.

6. Rakenna itsellesi ohjelma. Silkka kasvojen hemmottelu vie jo oman aikansa. Ihania aineita kannattaa taputella kevyesti lisää parin tunnin välein, sinne missä tuntuu tarvetta olevan: silmänympärykset, huulet, kädet… Ja puhdistaa kasvot puhdistusliinoilla ja misellaarivedellä välillä.

Liiku tunnin välein hereillä ollessa, juo paljon vettä (tämäkin on helpompaa hereillä), koita nukkua edes vähän, edes pätkissä. Me onneksi lennämme yöllä sen pisimmän pätkän, joten nukkuminen saattaa onnistuakin.

Jos ei onnistu, niin katso antaumuksella leffoja, lue kerrankin rauhassa ja piinaa Parkkosta tulevaisuuskeskusteluilla. Opiskele espanjaa. Kun ajan jakaa pieniin kapseleihin ja luo lennolle omat rutiininsa, aikakin menee sutjakammin. Olen myös alkanut ymmärtää, että minun on joustettava vessaperiaatteestani, toilettireissut ovat sitä paitsi hyvää liikuntaa.

Pitkiä matkoja alvariinsa ramppaava ystäväni Carita (joka on nytkin Ausseissa) kertoi kävelevänsä käytävillä ympyrää ja käyvänsä venyttelemässä koneen takaosassa, lentoemäntien luona. Siellä on hyvin tilaa. Hän myös neuvoi valitsemaan heti neljä hyvää leffaa, jotta henkisesti tietää ainakin noin 7-8 tunnin olevan katettu. Sitten kun laskee tunnin nousu- ja laskuhärdelleihin, ja pari tuntia syömisiin, onkin jo perillä. (Mutta kyllä Caritakin sanoi, että ne kolme viimeistä tuntia ovat ne pahimmat.) Carita myös vinkkasi välilaskupaikkojen suihkuista ja jalkahieronnoista, joillakin kentillä on myös joogaa! Caritan salainen ase koneessa on piparminttu-jalkavoide, mutta minä luulen, että parin tunnin lennon jälkeen en enää taivu niin paljon, että ylettyisin omiin varpaisiini…

Muista myös hyödyntää nykyajan vempeleitä: nyt ehtii kuunnella poliittisen podcastin jos toisenkin ja kenties vaikka blogata!

7. Aloita valmistuminen jo ennen matkaa. Tankkaa vettä, nuku hyvin, kävele pitkiä lenkkejä, kuori ja öljyä koko kroppa, tee hiuksillekin öljyhoito. Tehokosteuta kasvoja. Jalat joutuvat koville koneessa ja yleensä matkalla muutenkin, kun yrittää ottaa haltuun kokonaisia kaupunkeja muutamissa päivissä. Haluat ehkä satsata jalkahoitoon ennen reissua tai ainakin itse kylvettää ja huoltaa räpylät.

Myös se pizza ja punaviini -setti kannattaa unohtaa jo matkaa edeltäviltä päiviltä ja syödä kevyesti. Jos et nappaile maitohappobakteereita ympäri vuoden kuten minä, aloita ainakin reilusti ennen matkaa.

Laita kaikki valmiiksi hyvissä ajoin, jotta itse matkaan lähtö on stressitön ja kiireetön (ahahahahahahahahahahah!). Hengitä. Voit joka tapauksessa fiilistellä sitä, että ainakin olet paremmin valmistautunut kuin Parkkonen.

Tässä pakkauslistaani koneeseen:

Hammasharja ja -tahna (pesisithän hampaat pari kertaa vuorokauden sisällä kotioloissakin!)

Kosteusliinat, sekä meikinpoistoon tarkoitetut että desinfioivat (aion pyyhkiä selkänojia ja käsinojia kaiken maailman rähmäkäpälien jäljiltä sekä siivota vessoja.)

Misellaarivesi

Huulirasva

Silmänympärysvoide

Seerumi, kasvoöljy tai punaisuutta poistava kosteusvoide (tai rehellisyyden nimissä nämä kaikki)

Avenen Antirougeur Calm -naamio (lähes näkymätön geeli, en siis säikytä ketään!)

Suihkutettava lähdevesi kasvoille

Käsivoide

Deodorantti

(Kaikki toki pienissä, sallitun kokoisissa purkeissa ja pulloissa, ja mielellään hajuttomina versioina. Oma iho voi reagoida voimakkaammin lentokoneen ilmanalassa, ja naapuritkin varmasti arvostavat mikäli et parfymoi koko peltipurkkia! Skippaa myös se appelsiininkukan tuoksuinen hajuvesi.)

Oma pikkuinen käsipyyhe

Pieni roskapussi

Nenäliinoja

Pumpulilappuja

Silmälasit

Piilolinssit

Aurinkolasit (koska kuuluisuus.)

Silmätipat

Meikit ja peili
Ja kun sanon meikit tarkoitan primeria, meikkivoidetta, peitevoidetta, poskipunaa, aurinkopuuteria, kulmakynää, kahta eri kajalia, luomiväriä, ripsiväriä, huultenrajauskynää, huulikiiltoa. Vaikken kaikkia klo 4:50 käyttäisikään. Voi muuten olla, että joudun ottamaan kaksi huultenrajauskynää ja huulikiillon lisäksi huulipunan, sillä olen EHKÄ siirtynyt punaisen huulipunan käyttäjäksi! Voisi olla hyvä idea tässä kohtaa vaihtaa meikkivoide kiinteään, sienellä tuputettavaan, ja poskipuna ja luomiväri voidemaiseen, sormilla levitettävään. Mutta muista: kone on varsinainen bakteeripesäke, putsaa kädet aina ennen kuin lähmit kasvojasi!

Hiusharja

Hiusöljy (hiukset kuivuvat siinä missä ihokin!)

Hiusnauhat (puhelinjohtorinkulat, what ever)

Burana

Aspiriini

Magnesium

Maitohappobakteerit

Käsidesi

Kurkkupastillit

Nenäsuihke (kenties seesamiöljy-sellainen?)

Luontaistuotekaupoista löytyy erilaisia tuotteita helpottamaan jännitystä ja nopeuttamaan nukahtamista. Jos jollakin on näistä syvempää tietoa, niin kertokaahan!

(Kuivattuja) hedelmiä

Pähkinöitä

Omat teepussit (haluan sen nimisiä pussukoita kuin Lady Moon Totally Relaxes in an Airplane, tiedättehän!)

Jotain patukoita

Purukumia

Kirja

Muistikirja

Kyniä

Meksikon matkaopas

Espanjan sanakirja tai kielioppikirja

Omat kuulokkeet

Unimaski

Lentosukkia en haluaisi, ellette pakota. Kiristää pelkkä ajatuskin. Niskatyynyä en millään tahtoisi raahata ympäri Meksikoa (niistä puhallettavista ei ole mihinkään), sitä paitsi yleensä tyynyn ja filtin saa koneestakin. Semmoinen silmä- ja suuaukoilla varustettu kosteuttava korealainen kasvomaski (sheet mask) olisi mahtava lentokone-spa-juttu, mutta liian pelottavan näköinen.

(Huomasin muuten, että yhdessä suosikkimaskissani on ISTUKKAA? Kenen istukkaa??? Ei ainakaan Hangon kempparintädin, olen kysynyt.)

Kentällä laskeudutuamme suuntaan ensimmäiseksi naistenhuoneeseen, pesen kasvoni, voitelen poskeni, harjaan hiukseni ja tempaisen itseni tiukalle nutturalle. Ja sitten vain Meksikoa valloittamaan!

Teidän vuoronne: Mitä unohdin? Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi tappavan pitkistä lennoista selviytymiseen?

Kuvat ovat huhtikuun Ranskan matkalta.

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna