Valitse sivu

Sain lukijalta noottia, etten ole kirjoittanut pitkään aikaan Hangosta, joka onkin ihan totta! Välillä tuntuu, että toistaa itseään kun kirjoittaa näistä pikkuisista ympyröistään. Toisaalta Hanko-jutut ovat palautteen perusteella yksiä kaikkein toivotuimpia. Koetan ryhdistäytyä.

Sain samaan syssyyn lukijalta myös kysymysnivaskan koskien syksyistä päiväretkeä Hankoon, ja ajattelin vastata huutoon ihan näin kaikkien kuullen. Ehkä siellä on joku muukin, joka haluaa hypätä tänne niemennokkaan vuoden parhaaseen aikaan tunnelmoimaan.

Sillä parasta aikaa tämä ehdottomasti on. (Tai siis apua, kevätkin on aivan ihana, se ujo valo, kiihkeä vihreys, ilmassa leijuva odotus… mutta silti.) Muutamat illat taas hattaranvärisiä rantoja kolunneena huomaan vähän väliä huokaisevani, ettei missään, missään ole kyllä NÄIN kaunista!

Hiljainenhan Hanko jo on, sitä ei käy kieltäminen. Vaan siinäpä se syksyn lumous piileekin. Täytyy olla oma, vahva viihtymisenkyky, kun ulkopuolista sirkusta ei ole tuuppimassa riennosta toiseen. On vain ääretön meri ja sen rannalla pieni, omalaatuinen kaupunki, joka aukeaa satunnaiselle kulkijalle hitaasti kuin ovi Narniaan, palkitakseen sitten ihmisen usein lopuniäksi.

Ravintoloita on nyt syksyllä auki muutama. Lukija kyseli vinkkejä hyviin barbeque- tai burgeripaikkoihin, sellaisia ei suoranaisesti ole. Mutta kannattaa tiedustella Origosta, Makasiinista tai På Krokenista mitä heidän listoiltaan vierailuajankohdan aikaan löytyy. Silloin tällöin nimittäin burgereitakin! Kaikki ravintolat löydät listattuna täältä (ja kahvilat ja muut ruokapaikat täältä.)

Minusta ihan parasta sielun ja vähän ruumiinkin hoitoa on kiiretön kävelehtiminen rannoilla. Niitähän täällä piisaa. Omat lempparini ovat Bellevuen rantatie (varmasti maailman kaunein rantatie huviloineen!), Gunnarsinranta punaisine venevajoineen pieneen tunnelmointiin, ja yhdistettynä pitkään, tuuliseen Tulliniemen rantaan jos haluaa todenteolla askeltaa. Toisella puolella Varisniemen kalliot ja salainen poukama, vähän kauempana, ajomatkan päässä, Vedagrundetin ranta ja Högholmenin luontopolku.

Ja vaellusreitistä Suomen eteläisimpään kärkeen, eli Uddskatanin luontopolusta, lukija tiedustelikin, että onko se vaikeakulkuinen. On se osittain, varsinkin loppupätkä kallioilla. Ei heikkojalkaisille eikä lastenrattaille. Ja pituutta kertyy yhteensä seitsemisen kilometriä, joten aikaa ja sen verran kuntoa täytyy löytyä. Mutta makee se on, ihan huippu!

Jos haluaa itseään hemmotella, niin nykyäänhän täällä on pieni kylpyläkin, Regatta Spa. Iltaelämää etsivälle vinkkaan Grönanin livemusiikki-illat.

Hei sanotaan se nyt jo ääneenkiin, että ei se päiväretki riitä MIHINKÄÄN, yöksi on jäätävä, mielellään pariksi. Sesongin ulkopuolellakin palvelevat hotellit löydät täältä ja vuokrattavia asuntoja Lomahangon sivuilta ja Airbnb:stä.

Olisin niin halunnut saada tähän Parkkosen kamerasta kuvia eiliseltä, kun tuuli piiskasi Tullaria ja koko ranta oli täynnä lautaa ja leijaa. Puhureissa lentävä hiekka sai ilman kimaltelemaan ja aalloilla oli ihan kansainväliset mitat täyttävät vaahtopäät. Palataan niihin tunnelmiin vielä.

Viime syksynä tein näihin aikoihin lähtöä yksin Kreikkaan, kuukaudeksi. Silloin tajusin, että se täydellinen pakopaikka pienelle kirjoituslomalle tai muulle irtiotolle – kaikille muille kuin sille, joka jo täällä asuu – olisi juurikin meidän oma Hanko.

Tervetuloa siis, ihminen. Tule, ole ja älä pyristele vastaan. Anna Hangon tehdä taikojaan.

EDIT: Burgeripaikkoja tiedusteelle lukijalle tiedoksi, että kyllähän Itäsataman Bravas on burgereistaan tunnettu, se jäi mainitsematta! Handelissa Bulevardilla on myös mainiot bursat, mutta sen syysaukioloajoista en ole ihan varma.

Hangon syksyn tapahtumia:

Kynttiläillalliset Neljän Tuulen Tuvalla 15.-16.9.
Itämerimaraton 7.10.
Octoberfest  7.10. ja Beaujolais Nouveau-ilta 16.11. ravintola Makasiinissa

Hangon Elokuvajuhlat 19.-23.10.

Lisäksi:
Näyttelyitä museossa, rintamamuseossa ja kaupungintalon galleriassa.
Suomen eteläisin elokuvateatteri, ihastuttava Kino Olympia.
Lauantain toripäivä.
Vuorikadun putiikit.
Hangon kirjasto.

Lisätietoja tapahtumista ja nähtävyyksistä Hangon matkailun sivuilta

Aikaisempia juttuja Hangon off seasonista menovinkkeineen löydät mm. täältä, täältä ja täältä. 

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna